fbpx
Lidhu me Ne!

Kuriozitete

Zbulohen sasi të mëdha uji në Mars

Shumica e ujit në Mars ndodhet në rajonet polare të planetit dhe mbetet i ngrirë si akull.

Publikuar

Agjencia Evropiane e Hapësirës, pas një zbulimi të bërë nga një orbiter që rrotullohet rreth planetit të kuq, kanë mësuar një veçori dramatike që është shtëpia e “sasive të konsiderueshme uji”.

Orbiteri i gazit ExoMars Trace, i nisur në vitin 2016 si një mision i përbashkët midis Agjencisë Evropiane të Hapësirës dhe Roscosmos, zbuloi ujin në Valles Marineris në Mars. Ky sistem kanioni është 10 herë më i gjatë, pesë herë më i thellë dhe 20 herë më i gjerë se Grand Canyon, raporton cnn.

Uji ndodhet nën sipërfaqen e sistemit të kanionit dhe u zbulua nga instrumentet e orbites, ose “Fine Resolution Epithermal Neutron Detector”.

Shumica e ujit në Mars ndodhet në rajonet polare të planetit dhe mbetet i ngrirë si akull.

Valles Marineris është në jug të ekuatorit të planetit, ku temperaturat zakonisht nuk janë aq të ftohta sa që uji të ngrihet.

Vëzhgimet u mblodhën nga orbiteri nga maji i vitit 2018 deri në shkurt të 2021-tës. Më parë, orbiterë të tjerë kanë kërkuar për ujë pikërisht nën sipërfaqen e Marsit dhe kanë zbuluar sasi të vogla nën pluhurin marsian.

Misionet e ardhshme në Mars do të zbresin në gjerësi më të ulëta. Ky zbulim në Valles Marineris nxjerr në pah veçorinë si një vend intrigues për eksplorimin e mundshëm njerëzor në vitet në vijim, veçanërisht sepse ky ujë do të ishte shumë më i qasshëm se burimet e tjera të ujit nëntokësor të zbuluar më parë.

Vazhdo më shumë