fbpx
Lidhu me Ne!

OP/ED

Rëndësia e diagnostikimit të intolerancës së ushqimit në trajtimin e Obezitetit

Publikuar

In toleranca ndaj ushqimit manifestohet më reagime të padëshiruara të trupit, të shkaktuara nga marrja e ushqimeve që përmbajnë substanca që trupi nuk është në gjendje t’i metabolizoje siç duhet.

Shkruan: dr. Violetë Osaj, specialiste Endokrinologe

Faktorët që qojnë në in tolerancë ushqimore janë të ndryshëm. E nder me të theksuarit janë faktorët  gjenetik, psikologjik. Në mesin e faktorëve janë edhe in tolerancat e kryqëzuara si dhe In tolerancat aksidentale

Rol të rëndësishëm në rritjen e In tolerancës ushqimore përveç stresit ka edhe rënia e cilësisë së ushqimit dhe rritja e sasisë së ushqimit që konsumojmë në një porcion. Ndër simptomat që paraqiten janë fryrje, konstipacion, lodhje, dhimbje nyejsh si dhe kokë dhimbje.

Konsumimi i ushqimeve in tolerantë qon deri të grumbullimi i toksinave në organizëm që qojnë në ulje të metabolizmit gjegjësisht në mbipeshë  e që si rezultat kemi Obezitet rezistent në dieta insulinorezistencë me Diabet Melit tip 2, çrregullime hormonale, mungesë të vitaminave, rritje të yndyrave, HTA  e shumë çrregullime të tjera që vinë si rezultat  i përdorimit të përditshëm pa dijeninë tonë të ushqimeve in tolerantë.

Testi i in tolerancës ushqimore

Testi i in tolerancës ushqimore më ADN na tregon të gjitha ato ushqime të personalizuara në bazë të kodit tuaj gjenetik. Njohja e profilit gjenetik në fushën e ushqimit lejon identifikimin e ushqimit ose shtesave ushqimore që japin benefit dhe këshillohet rritja e përdorimit të tyre, njëkohësisht këshillohet largimi ose ulja e përdorimit të atyre që shkaktojnë dëm. Plani Nutricional hartohet në bazë të rezultateve dhe është tërësisht individual .

Duke ju përmbajtur një ushqimi të shëndetshëm shumë prej sëmundjeve që u cekën më lart mund të mirë menaxhohen apo edhe të trajtohen plotësisht.

 

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021