fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

Si ta ndihmoni një fëmijë të ndrojtur të marrë pjesë në shkollë

Publikuar

Nga Catherine Ann Rauch | Rishikuar nga Bordi Këshillimor Mjekësor BabyCenter

Parashkollori dhe kopshti janë shija e parë e shkollës për një fëmije. Disa fëmijë e konsiderojnë shkollën një përvojë drithëruese: Ata tundin duart në ajër për t’iu përgjigjur pyetjeve, këndojnë në grup dhe janë të parët që ulen për të ngrënë.

Fëmijët e tjerë janë më pak të entuziazmuar. Fëmijët e ndrojtur ose më të rezervuar mund ta shohin çuditshmërinë dhe aktivitetin si dërrmues. Ata mund të hezitojnë të flasin në klasë, të përmbahen nga grupi ose të preferojnë të mbajnë veten e tyre, duke luajtur qetësisht në një cep.

A duhet të shqetësohem për një fëmijë të ndrojtur?

Ju dëshironi që fëmija juaj të jetë entuziast për vitet e tij të para në shkollë – por përpiquni të mos shqetësoheni shumë, veçanërisht nëse fëmija juaj është ende në parashkollor. Gjatë viteve parashkollore fëmijët sapo kanë filluar të mësojnë se si të bashkëveprojnë me bashkëmoshatarët dhe të marrin pjesë në aktivitete në grup. Shumë fëmijë të moshës parashkollore ende ndihen më rehat duke bërë lojë paralele së bashku me fëmijët e tjerë, duke vëzhguar dhe imituar sesa duke luajtur direkt me miqtë. Në kopshtin e fëmijëve shumica e fëmijëve luajnë në mënyrë interaktive, por akoma po përshtaten me mjedisin shoqëror të shkollës. Si në parashkollor ashtu edhe në kopsht, fëmijët po provojnë terren të ri, duke mësuar rregulla të reja të sjelljes. Ashtë një proces që mund të marrë kohë.

Personalitetet e fëmijëve ndryshojnë jashtëzakonisht shukë. Disa fëmijëve u duhet më shumë se të tjerëve për t’u përshtatur me një rutinë të përditshme në klasë ose me një shkollë, mësues ose klasë të re, por ata përfundimisht hapen. Të tjerët qëndrojnë të ndrojtur – dhe nuk ka asgjë të keqe në këtë. Ndrojtja normale nuk është një problem që kërkon shërim.

Si mund ta inkurajoj fëmijën tim të ndrojtur?

Flisni me mësuesin. Komunikimi prindër-mësues është një mjet i rëndësishëm për të ndihmuar fëmijët e ndrojtur në shkollë.

Filloni duke krahasuar shënimet se si fëmija juaj vepron në shkollë dhe në shtëpi. Cilat aktivitete i duan fëmijët tuaj në shtëpi që nuk janë pjesë e klasës? Çfarë nuk i pëlqen fëmija juaj që ai ose ajo pritet të bëjë në shkollë?

Mblidhni informacione me mësuesit e fëmijës tuaj dhe kërkoni mënyra për ta bërë klasën një vend tërheqës dhe të rehatshëm për fëmijën tuaj.

Sillni interesat e tij në shkollë.

Sigurohuni që mësuesi nuk e detyron fëmijën tuaj të bëjë një prezantim zyrtar, por kërkojini asaj/atij të krijojë një mundësi që fëmija juaj të flasë ose t’u përgjigjet pyetjeve. Mësuesi mund të zhvillojë një diskutim mbi defektet duke përdorur materialet e fëmijës suaj si mjete vizuale.

Edhe nëse fëmija juaj nuk flet menjëherë, thjesht të kesh gjërat e tij të preferuara në klasë mund ta ndihmojë në shkrirjen e ndrojtjes së tij. Ai mund të marrë pjesë dhe të ndiejë një ndjenjë të përkatësisë pa qenë verbal, gjë që është një fillim.

Shko në shkollë. Qenia juaj në klasë mund ta ndihmojë fëmijën tuaj të ndrojtur të ndihet më rehat në shkollë. Shumica e fëmijëve do ta konsiderojnë një vizitë të veçantë nga mamaja ose babai, dhe nëse mund të vizitoni klasën e fëmijës suaj, shikoni nëse lojërat, projektet dhe aktivitetet atje përputhen mirë me fëmijën tuaj, duke siguruar stimulim dhe mundësi për sukses. “Fëmija juaj mund të shmangë gjërat sepse nuk mendon se mund t’i bëjë”, thotë Dale Walker, profesor i zhvillimit të fëmijëve në Universitetin e Kansas në Lawrence.

Nëse shumë aktivitete në klasë duken mbi nivelin e aftësive të fëmijës suaj, bisedoni me mësuesin për thjeshtësimin e tyre. Nëse fëmija juaj lufton me emërimin e të gjitha shkronjave të alfabetit, mësuesi mund ta ndihmojë atë të përqendrohet në vetëm disa. Nëse fëmija juaj nuk është i koordinuar mirë me gërshërë ose ngjitës, sigurohuni që piktura ose vizatimi të jenë një mundësi.

Sigurohuni që ai të jetë sfiduar. Mund të jetë që aktivitetet në shkollë janë të mërzitshme për fëmijën tuaj sepse janë shumë të lehta. Nëse dyshoni se kjo është një çështje, punoni me mësuesin në mënyrat për t’i dhënë fëmijës tuaj më shumë sfidë. Ndoshta mësuesi mund të marrë hua materiale nga një klasë më e lartë për t’i pasur në dorë për fëmijën tuaj.

Ndihmojeni në shtëpi. Disa fëmijë kanë një kohë më të lehtë për të kapur aftësitë e reja në një vend të qetë, pa stimulimin dhe presionet e klasës.Gjeni se çfarë këngësh gëzon më shumë fëmija juaj nga shkolla dhe këndojini ato rreth shtëpisë ose tryezës së ngrënies.

Përqendrohuni në arritjet e tij. Mos i kushtoni vëmendje vetëm pengesave. Bërja e aktiviteteve shkollore dhe argëtuese në shtëpi është një mënyrë e mrekullueshme për të lehtësuar frikën e pjesëmarrjes. Shumica e klasave kanë këngë të preferuara në grup, të zbritura rreth klasës ose të paktën në kohë muzike ose rrethi. Gjeni se cilat i pëlqen fëmija juaj dhe bëjini pjesë të rutinës së mbrëmjes. Nëse fëmija juaj fiton besim në këndimin në shtëpi, kjo mund të fshihet në klasë.

Si mund të them nëse fëmija im është më shumë sesa thjesht i ndrojtur?

Çfarë të bëjmë kur ai është më shumë se i ndrojtur. Shumica e ndrojtjes ose qetësisë nuk është një problem serioz, por disa flamuj të kuq mund të tregojnë se fëmija juaj ka nevojë për vëmendje profesionale. Nëse fëmija juaj qan ose hidhëron rregullisht para ose në shkollë, tërhiqet ndjeshëm shumicën e kohës, duke bërë pak kontakt me sy, ose vepron me dhunë në shkollë, duke goditur fëmijë ose mësues të tjerë, bisedoni me pediatrin tuaj ose psikologun e shkollës.

Vazhdo më shumë
Kliko për koment

Komento

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *