fbpx
Lidhu me Ne!

Tipografi

Si bëhet oksigjeni mjekësor?

Publikuar

Vështirësia në frymëmarrje është një nga simptomat më të rënda të sëmundjes COVID-19. Po të shikojmë fotografitë nga spitalet në Indi dhe anembanë botës, ku shihen njerëz që presin në radhë të gjata për të siguruar bombola të oksigjenit, atëherë kuptohet se furnizimet me oksigjen mjekësor nuk janë aspak të lehta kudo në botë.

Oksigjeni bëhet në dy mënyra:

– Oksigjeni mjekësor: bëhet duke ndarë oksigjenin nga gazrat dhe papastërtitë e tjera që gjenden në ajër përmes shtypjes, filtrimit dhe pastrimit, sipas Air Liquide Sante France, një prodhues francez.

Një oksigjen i tillë mjekësor testohet në mënyrë të detajuar dhe arrin më shumë se 99.5 për qind pastërti.

Sipas kësaj kompanie ky oksigjen mund të kompresohet shumë në një formë të lëngshme, por duhet të mbahet nën -182 gradë Celsius. Kjo është mënyra më e mirë për të përmbushur kërkesat, pasi një litër oksigjen i lëngët është i barasvlershëm me rreth 800 litra kur është në formë normale gazi.

Bombolat që mund të mbajnë pacientët me një litër oksigjen të komprensuar përmbajnë rreth 200 litra oksigjen normal.

– Oksigjeni i kompresuar: bëhet përmes makinerive që mund të ndajnë azotin nga ajri i ambientit dhe arrijnë të rrisin nivelet e oksigjenit në rreth 93 për qind.

Për t’i shërbyer një spitali, makineritë mund të jenë të lëvizshme ose të mëdha. Megjithatë, këto sisteme nuk mund të mos plotësojnë kërkesat në rritje. Ato kërkojnë shumë energji elektrike dhe duhet të mirëmbahen rregullisht nga një teknik.

Përveç Kinës, tre prodhuesit kryesorë të oksigjenit mjekësor janë firma gjermane Linde, e cila është aleate me firmën Praxair në SHBA, kompania franceze Air Liquide dhe kompania amerikane Air Products.

Ekziston edhe një numër i madh i prodhuesve lokalë e rajonalë të oksigjenit mjekësorë, pasi është e vështirë të blihet nga vendet me distanca të gjata.

Vendet e industrializuara kanë më shumë furnizime, pasi prodhuesit furnizojnë jo vetëm sektorin e shëndetësisë, por edhe atë të çelikut dhe kimikateve.

Radio Tipografi

Hapësir reklamuese

Facebook