fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

SHBA ndalon prodhimin e cigareve

Pirja e duhanit është shkaku kryesor i vdekjeve të parandalueshme në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave të SH.B.A.-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Publikuar

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SH.B.A.-së po ndërmerr hapa për të ndaluar cigaret me aromë mentol dhe të gjitha purot me aromë, përfshirë aromën e mentolit, brenda vitit të ardhshëm, sipas një njoftimi të agjensisë të enjten.

Qëllimi është që të “zvogëlojë ndjeshëm sëmundjen dhe vdekjen” nga përdorimi i këtyre dy produkteve. Pirja e duhanit është shkaku kryesor i vdekjeve të parandalueshme në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave të SH.B.A.-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

“Ndalimi i mentolit – aroma e fundit e lejueshme – në cigare dhe ndalimi i të gjithë aromave në puro do të ndihmojë në shpëtimin e jetës, veçanërisht midis atyre që preken në mënyrë disproporcionale nga këto produkte vdekjeprurëse,” tha në një deklaratë Komisioneri i Përkohshëm i FDA, Dr. Janet Woodcock.

“Me këto veprime, FDA do të ndihmojë në zvogëlimin e dukshëm të fillimit të të rinjve, rritjen e shanseve të ndërprerjes së pirjes së duhanit në mesin e duhanpirësve aktualë dhe adresimin e pabarazive shëndetësore të përjetuara nga komunitetet me ngjyrë, popullatat me të ardhura të ulëta dhe individët LGBTQ +, të gjithë këta janë shumë më të mundshëm për të përdorur këto produkte duhani “.

Agjencia tha se shpreson të ketë ndalimin në vend për një vit. Nuk mund të ndalojë aromën menjëherë sepse ndryshimi i propozuar duhet të kalojë një periudhë ligjore të komenteve publike.

Rregulloret do të zbatoheshin vetëm për prodhuesit, shpërndarësit, shitësit me pakicë, tregtarët me shumicë dhe importuesit në mënyrë që produkti të mos dilte kurrë në treg. Agjencia nuk mund të ndërmarrë veprime kundër individëve që do të zotëronin ose përdornin produkte të duhanit mentol.

Më shumë se një e treta e të gjitha cigareve të shitura në Shtetet e Bashkuara në 2018 – viti i fundit për të cilin gjendeshin statistika – ishin me aromë mentol, sipas CDC.

Vazhdo më shumë