fbpx
Lidhu me Ne!

Kosovë

Rasti “Stenta”: Dëshmojnë zyrtar të Qeverisë

Në këtë rast, për keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar po akuzohen ish-ministri i Shëndetësisë, Ferid Agani dhe ish-sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë (MSH), Gani Shabani.

Publikuar

Me dëshminë e dy zyrtarëve të Ministrisë së Financave Punës dhe Transfereve (MF), Milaim Aliu dhe Bali Morina, ka vazhduar edhe të hënën gjykimi në rastin “Stenta”. Në këtë rast, për keqpërdorim të pozitës apo autoritetit zyrtar po akuzohen ish-ministri i Shëndetësisë, Ferid Agani dhe ish-sekretari i përgjithshëm i Ministrisë së Shëndetësisë (MSH), Gani Shabani.

Milaim Aliu, udhëheqës i Divizionit të Buxhetit Qendror në MF dhe Bali Morina udhëheqës i Divizionit të Pagesave në MF, ishin propozuar si dëshmitarë nga ana e mbrojtjes së të akuzuarve, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Por, se çka kanë thënë në dëshmitë e tyre dëshmitarët Aliu dhe Morina, publiku do ta mësojë tek pasi që të përfundon procedura e të provuarit në këtë rast, gjegjësisht, deri sa të dëgjohen të gjithë dëshmitarët.

Kjo pasi që kryetari i trupit gjykues, Kujtim Krasniqi ka vendosur që të kufizojë publikimin e deklaratave të dëshmitarëve deri sa të dëgjohen të gjithë dëshmitarët. Një gjë e tillë, gjykatësi tha se është vendosur pasi publikimi i dëshmive në këtë fazë të procedurës bie ndesh me ligjin.

Po ashtu, ndonëse është lejuar monitorimi edhe në këtë fazë, gjykata ka kufizuar xhirimin e seancës gjatë kohës kur dëshminë e tyre e kanë dhënë dëshmitarët.

Përveç zyrtarëve të MF-së, në sesionin e pasdites të seancës ishte paraparë të jap dëshminë e tij edhe ish-drejtori i Shërbimit Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës (SHSKUK), Curr Gjocaj.

Mirëpo, prokurorja Florije Salihu-Shamolli kërkoi që seanca të mbahet vetëm paradite, pasi tha se nga ora 13:00 është e angazhuar në rastin Ukë Rugova etj.

Kjo kërkesë e prokurores nuk u kundërshtua as nga mbrojtësit e të akuzuarve dhe pastaj u aprovua nga ana e trupit gjykues.

Dëshminë e tij, Gjocaj pritet ta jap në seancën e radhës që u caktua të mbahet më 30 qershor 2021, nga ora 09:30.

Ndryshe, ish-ministri i Shëndetësisë Ferid Agani dhe ish-sekretari i Ministrisë së Shëndetësisë (MSH), Gani Shabani ishin shpallur fajtor për keqpërdorim të pozitës zyrtare, në prill të vitit 2019.

Agani ishte dënuar me dy vite e gjashtë muaj burgim, kurse Shabani me dy vite burgim. Por pas ankesave, ky aktgjykim ishte anuluar nga Gjykata e Apelit në dhjetor të vitit 2019 dhe lënda ishte kthyer në rigjykim në shkallë të parë.

Prokuroria e Shtetit, më 15 qershor 2016, kishte ngritur aktakuzë kundër ish-ministrit të Shëndetësisë, Ferid Agani, sekretarit të përgjithshëm të MSh, Gani Shabani dhe 62 personave të tjerë, për veprat penale “keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”,  “marrje e ryshfetit”, “dhënie e ryshfetit”, “trajtimi i pandërgjegjshëm mjekësor”, “ushtrimi i kundërligjshëm i veprimtarisë mjekësore dhe farmaceutike” dhe “shmangia nga tatimi “.

Më 26 shkurt 2018, ky rast ishte veçuar në tri pjesë, ashtu që të akuzuarit Agani dhe Shabani gjykohen veçmas, kurse mbi 40 mjekë të spitaleve publike akuzohen në rastin e njohur si “Stenta 2”, ndërsa pronarë e mjekë të spitaleve private akuzohen në rastin “Stenta 3”. Ish-ministri Agani së bashku me ish-sekretarin e Ministrisë së Shëndetësisë, Gani Shabani, po akuzohen se kishin keqpërdorur pozitën e tyre zyrtare me rastin e lidhjes së marrëveshjeve të bashkëpunimit me spitalet private, si dhe me ndarjen e mjeteve për pacientët që ishin trajtuar në këto spitale.

Sipas aktakuzës e cila ishte ndryshuar në fjalën përfundimtare të mbajtur më 18 prill 2019, ekziston dyshimi i bazuar mirë se në periudhën kohore prej 22 prillit 2012 deri më 31 dhjetor 2015, të akuzuarit Agani dhe Shabani, duke vepruar në bashkëkryerje me njëri tjetrin dhe në bashkëpunim me të akuzuarit tjerë në këtë rast, Ali Hocaoglu dhe Borche Petrovski dhe duke shkelur ligjin e prokurimit publik kanë keqpërdorur pozitën e tyre.

Një gjë të tillë, sipas prokurorisë, i akuzuari Shabani në cilësinë e sekretarit të përgjithshëm në MSH, kishte nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi për sigurimin e shërbimeve shëndetësore që nuk ofroheshin në institucione publike.

Këto marrëveshje ai pretendohet se i kishte nënshkruar me spitalet private International Medicine Hospital (IMH) dhe Intermed EDA, pa e shpallur tenderin për sigurimin e këtyre shërbimeve.

Ndërsa, vazhdon aktakuza, i akuzuari Agani në cilësinë e Ministrit të Shëndetësisë, pretendohet se nuk kishte penguar nënshkrimin e këtyre marrëveshjeve edhe pse kishin qenë në kundërshtim me ligjin e prokurimit publik., mirëpo, i njëjti kishte ndikuar tek i akuzuari Shabani që të bëhej nënshkrimi i tyre dhe pas nënshkrimit të këtyre marrëveshjeve kishin vazhduar keqpërdorimin e pozitës dhe autoritetit zyrtar duke i tejkaluar kompetencat e tyre, ku me dashje dhe dijeni nuk kishin marrë veprime të nevojshme për të furnizuar me materiale kardiologjinë invazive në QKUK, por përkundrazi, në bashkëpunim me Hocaoglun dhe Petrovskin, u kishin paguar spitaleve private IMH dhe Intermed EDA shumën prej 4,555,553.00 euro.

Më ketë, sipas aktakuzës, Agani dhe Shabani kishin kryer veprën penale të keqpërdorimit të pozitës apo autoritetit zyrtar, me çka kishin dëmtuar buxhetin e Kosovës në shumë prej 4,555,553.00 euro.

Të dy të akuzuarit, ishin deklaruar të pafajshëm në lidhje akuzat me të cilat ngarkohen në shqyrtimin fillestar të mbajtur më 26 shkurt 2018.

Ndryshe, kur janë bërë afër pesë vite që nga ngritja e aktakuzës në këtë rast, epilogu gjyqësor i kësaj aktakuze nuk duket as afër.

Derisa rasti “Stenta 1”, kishte marr njëherë epilog në shkallë të parë dhe tashmë është kthyer në rigjykim, dy rastet e tjera, “Stenta 2” dhe “Stenta 3”, ende mbesin në gjykim në shkallë të parë. Për rastin “Stenta 3”, është mbajtur vetëm një seancë e shqyrtimit gjyqësor, kurse në rastin “Stenta 2”, janë mbajtur disa seanca, porse çështja ende mbetet në fazën e dëgjimit të dëshmitarëve.

Në ketë çështje penale hetimet fillimisht janë zhvilluar kundër 116 personave fizikë dhe 4 personave juridikë. Mirëpo, për 56 persona fizikë nuk janë plotësuar kushtet ligjore që të përfshihen në këtë aktakuzë, andaj për të njëjtit janë pushuar hetimet. Pas ngritjes së aktakuzës, prokuroria kishte hequr dorë nga ndjekja penale ndaj kardiologut Afrim Bekteshi, me arsyetimin se i njëjti është përfshirë gabimisht në aktakuzë.

Vazhdo më shumë