fbpx
Lidhu me Ne!

Tipografi

Ramazani ndryshe në Emiratet e Bashkuara Arabe

Kur pritet të fillojë Ramazani?
Me shumë gjasa më 12 prill, por data varet nga shikimi i Hënës sepse kalendari islamik bazohet në ciklin hënor. Fillimi i muajit njoftohet sapo komiteti i shikimit të Hënës së një vendi të vë gjysmëhënën e re. Ramazani është muaji i nëntë dhe do të zgjasë 29 ose 30 ditë, derisa të shihet hëna e re e ardhshme.

Publikuar

Myslimanët do të festojnë Ramazanin e dytë në pandemi, edhe pak ditë. Muaji i shenjtë këtë vit do të jetë ndryshe nga ai i fundit, edhe pse të dy bien nën renë e COVID-19. Në vitin 2020, Ramazani filloi herët në pandemi, kur rregullat e rrepta ishin në fuqi për të mbrojtur publikun.
Takimet nuk u lejuan, duke i detyruar njerëzit të luteshin në shtëpi në vend se të shkonin në xhami, të cilat ishin mbyllur për të kufizuar përhapjen e virusit. Në vend të kësaj, myslimanët u mbështetën në teknologji për të ruajtur një ndjenjë të bashkimit. Me xhamitë e hapura, festimet do të jenë të ndryshme këtë vit, por masat paraprake mbeten.

Atëherë, si do të jetë Ramazani këtë vit?

Kur pritet të fillojë Ramazani?
Me shumë gjasa më 12 prill, por data varet nga shikimi i Hënës sepse kalendari islamik bazohet në ciklin hënor. Fillimi i muajit njoftohet sapo komiteti i shikimit të Hënës së një vendi të vë gjysmëhënën e re. Ramazani është muaji i nëntë dhe do të zgjasë 29 ose 30 ditë, derisa të shihet hëna e re e ardhshme.

A do të hapen xhamitë?
Po.
Vitin e kaluar, xhamitë u mbyllën gjatë Ramazanit dhe lutjet e së premtes rifilluan në Nëntor, shumë kohë pasi vendet e adhurimit u rihapën. Këtë vit, ato do të qëndrojnë të hapura gjatë muajit të shenjtë, por duhet të pastrohen para dhe pas lutjeve. Lutjet e taravive, të cilat mbahen pas jacisë dhe llogariten në mesin e lutjeve kryesore opsionale të muslimanëve (sunet) gjatë Ramazanit, do të kryhen nën masat e sigurisë të shpallura tashmë, duke përfshirë kufijtë e kapacitetit dhe maskat e detyrueshme.

Adhuruesit gjithashtu duhet të marrin vetë shtrojet e lutjeve dhe kopjet e Kur’anit dhe të ndjekin protokollet e distancimit shoqëror. Për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, mbledhjet e mëdha nuk lejohen, kështu që nuk do të ketë çadra iftari ose bankete jashtë xhamive, ose diku tjetër.
Kopjet e Kuranit nuk duhet të shpërndahen. Në vend të kësaj duhet të lexohet në mënyrë digjitale.

A mund të festojnë familjet e ndryshme iftarin së bashku, ashtu si kanë bërë para pandemisë?

Jo, ata nuk duhet. Të martën, autoritetet thanë që njerëzit duhet të ndajnë iftar dhe syfyr vetëm me të tjerët në shtëpinë e tyre, në vend që të mblidhen me të afërm të zgjeruar ose grupe miqsh. Takime më të gjera familjare nuk duhet të mbahen dhe ushqimi nuk guxon të shkëmbehet midis familjeve. Në vitet e mëparshme, xhamitë dhe familjet e pasura në Emiratet e Bashkuara Arabe ngritën çadra ose vendosën zona të jashtme për të shpërndarë vaktet falas të iftarit, transmeton Klan Kosova. Kjo nuk do të ndodhë këtë vit.

Ushqimi mund të shpërndahet vetëm në akomodimin e punës. Ata që janë të interesuar të dhurojnë pjata iftari për punëtorët duhet të kontaktojnë menaxherin e shtëpisë dhe një restorant për të rregulluar shpërndarjen e vakteve të paketuara. Restorantet nuk mund të shpërndajnë ushqim brenda ose jashtë mjediseve.
Shumë punëtorë me të ardhura të ulëta mbështeten në xhami dhe në këto çadra personale për vaktet e ushqimit. Vitin e kaluar, shoqatat bamirëse shpërndanë ushqim në shtëpitë e njerëzve në nevojë.

Tendat që shërbejnë iftar dhe syfyr ishin një tipar i zakonshëm i Ramazanit deri vitin e kaluar, kur ata nuk u lejuan të hapeshin. Autoriteti Islamik i Dubait anuloi të gjitha lejet për çadrat e Ramazanit në Emirat këtë vit për të parandaluar tubimet. Të martën, autoritetet federale konfirmuan se çadrat komunale ishin gjithashtu të ndaluara diku tjetër. Në 10 ditët e fundit të Ramazanit, situata do të rivlerësohet dhe kufizimet mund të lehtësohen.

Personat e moshuar dhe ata me sëmundje kronike që i vendosin ata në rrezik më të madh duhet të vazhdojnë të shmangin vendet publike. Maskat duhet të mbahen jashtë shtëpisë në çdo kohë.

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: [email protected] | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021