fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

Për cilat arsye qan një bebe?

Publikuar

Kur fëmija është shumë i vogël, prindërit kanë tendencë të kenë shumë frikë për mirëqenien dhe shëndetin e të voglit të tyre.

Ata përpiqen të mendojnë saktësisht se çfarë dëshiron fëmija e tyre dhe çfarë është ajo që mund t’i shkaktojë siklet.

Por si mund t’i kuptoni foshnjat pa përdorur fjalë? E qara është mënyra kryesore me të cilën një foshnjë shpreh nevojat gjatë 4 muajve të parë të jetës. Por si mund ta kuptojnë prindërit nëse foshnja qan për shkak të urisë, dhimbjes apo ndonjë gjëje tjetër?

  • Një e qarë për thirrje.Bebja ka qenë vetëm për një kohë të gjatë dhe tani dëshiron që prindërit ta marrin. Ata vazhdimisht bërtasin qajnë 5-6 sekonda dhe më pas pushojnë për 20 sekonda sikur po presin rezultatet. Nëse prindi nuk përgjigjet, atëherë ky cikël përsëritet disa herë derisa qarja të bëhet e vazhdueshme.
  • Një e qarë për shkak të urisë. Mund të fillojë me një të qarë thirrëse, por nëse fëmija nuk është marrë dhe ushqyer, thirrja do të vazhdojë dhe do të bëhet histerike. Fëmija mund të rrotullojë gjithashtu kokën, duke bërë zhurma si pllaq-plluqje me gojën e tyre.
  • Një e qarë për shkak të dhimbjes.Kjo e qarë do të jetë monotone, me zë dhe konstante. Periodikisht, do të ketë shpërthime histerike që tregojnë se dhimbja rritet. Megjithatë, nëse foshnja po sëmuret, e qara mund të jetë gjithashtu monotone, por e qetë, sepse nuk kanë fuqi të mjaftueshme për të bërë zhurma të forta.
  • Një e qarë për shkak të proceseve fiziologjike.Edhe gazrat, urinimi ose jashtëqitja fillimisht mund të shkaktojnë siklet tek një foshnje. Ky lloj i të qarit i ngjan rënkimeve dhe angullimave.
  • Një e qarë për shkak të pagjumësisë.Kur fëmija dëshiron të flejë, por nuk mund të bjerë në gjumë për ndonjë arsye, klithma e tyre do të tingëllojë si një angullimë e ndjekur nga zhuritje. Foshnja gjithashtu do të fshijë sytë dhe veshët.
  • Një e qarë për shkak të parehatisë.Kjo e qarë është  e acaruar dhe e përhershme dhe shpesh shoqërohet me nervozizëm. Kjo do të thotë se është koha për të kontrolluar pelenë e tyre ose se ata mund të kenë shumë  ftohtë ose shumë nxehtë në rrobat e tyre.

Për më tepër, foshnjat shumë të vogla mund të qajnë kur duan të ndryshojnë mjedisin e tyre ose kur janë të irrituar ose të mërzitur.

Vazhdo më shumë