fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

Nënshkruhet deklarata e përbashkët mbi të Ardhmen e Evropës

Publikuar

Presidenti i Parlamentit Europian David Sassoli, Kryeministri i Portugalisë António Costa, në emër të Presidencës së Këshillit dhe Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen kanë nënshkruar Deklaratën e Përbashkët për Konferencën për të Ardhmen e Evropës, deklaroi Komisioni Evropian në një njoftim për shtyp.

Nga aty shtohet se kjo hapë rrugën për fillimin e një serie debatesh dhe diskutimesh që do t’u mundësojnë njerëzve nga çdo cep i Europës të ndajnë idetë e tyre për të ndihmuar në formësimin e së ardhmes së Evropës, njofton Klan Kosova.

Sassoli theksoi se sot shënohet një fillim i ri për Bashkimin Evropian dhe për të gjithë qytetarët evropianë.

“Konferenca për të ardhmen e Evropës do të jetë një mundësi unike për të gjithë qytetarët evropianë dhe shoqërinë tonë civile për të formësuar të ardhmen e Evropës, një projekt i përbashkët për një demokraci evropiane funksionale. Ne ju bëjmë thirrje të gjithëve që të dilni përpara për të marrë pjesë me zërin tuaj në ndërtimin e asaj që do të jetë Evropa e nesërme, cila do të jetë Evropa juaj“, tha Sassoli.

Costa theksoi se thirrja e Konferencës për të Ardhmen e Evropës është një mesazh i besimit dhe shpresës për të ardhmen që iu dërgojnë evropianëve.

“Besimi se do të kapërcejmë pandeminë dhe krizën; shpresoj se së bashku do të ndërtojmë një Europë të ardhme të ndershme, të gjelbër dhe dixhitale”, tha Costa. Von der Leyen theksoi se sot, ata po ftojnë të gjithë evropianët të flasin.

“Të thonë se në çfarë Evropë duan të jetojnë, ta formojnë atë dhe të bashkojnë forcat për të na ndihmuar ta ndërtojmë atë. Pritjet e qytetarëve janë të qarta: ata duan të thonë fjalën e tyre për të ardhmen e Evropës, për çështje që ndikojnë në jetën e tyre. Premtimi ynë sot është po aq i qartë: ne do të dëgjojmë. Dhe pastaj, ne do të veprojmë”, tha von der Leyen.

Konferenca i vë vetes qëllimin për t’i dhënë qytetarëve një rol më të madh në formësimin e politikave dhe ambicieve të BE, duke përmirësuar rezistencën e Bashkimit ndaj krizave, qofshin ato ekonomike ose të lidhura me shëndetin. Do të krijojë një forum të ri publik për një debat të hapur, gjithëpërfshirës, ​​transparent dhe të strukturuar me evropianet rreth çështjeve që kanë rëndësi për ta dhe ndikojnë në jetën e tyre të përditshme.

Në një njoftim për shtyp thuhet se Deklarata e Përbashkët jep një listë joshteruese të temave të mundshme për Konferencën.

Ai përmend shëndetin, ndryshimin e klimës, drejtësinë sociale, transformimin dixhital, rolin e BE-së në botë dhe mënyrën e forcimit të proceseve demokratike që qeverisin BE-në. Këto tema përputhen me përparësitë kryesore të BE-së dhe çështjet e ngritura nga qytetarët në sondazhet e opinioneve, njofton Klan Kosova. Në fund të fundit, qytetarët pjesëmarrës do të vendosin se cilat tema do të diskutojë Konferenca.

Deklarata e Përbashkët përcakton fushën, strukturën, objektivat dhe parimet e Konferencës. Ajo krijon skenën për ngjarjet e drejtuara nga qytetarët, për t’u bashkë organizuar me shoqërinë civile dhe palët e interesit në të gjitha nivelet, Parlamentet kombëtare dhe rajonale, Komiteti i Rajoneve, Komiteti Ekonomik dhe Social, partnerët socialë dhe akademia. Pjesëmarrja e tyre në proces është thelbësore, për të siguruar shtrirjen dhe angazhimin më të gjerë. Konferenca ftohet të arrijë në konkluzione për të siguruar udhëzime për drejtimin e ardhshëm të Evropës./tg/

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021