fbpx
Lidhu me Ne!

Shëndeti

Në cilën ditë të javës është infarkti më fatal?

Një njeri pa ushqim mund të mbijetojë, por jo pa gjumë. Vetëm me ujë, pa ushqim, do të mbijetojë deri në dy muaj, por pas disa netësh pa gjumë, pasojat fatale janë të pashmangshme.

Publikuar

Shkencëtarët besojnë se kjo është pasojë e konsumimit të tepërt të alkoolit gjatë fundjavës, por edhe të stresit që lidhet me ditën e re të punës.

Ata prezantuan gjithashtu fakte interesante rreth asaj se sa një person mund të mbijetojë pa ushqim dhe gjumë, si dhe për “sindromën e dorës së dikujt tjetër”.

Një njeri pa ushqim mund të mbijetojë, por jo pa gjumë. Vetëm me ujë, pa ushqim, do të mbijetojë deri në dy muaj, por pas disa netësh pa gjumë, pasojat fatale janë të pashmangshme. Për shumicën, psikika ndryshon rrënjësisht. Në të njëjtën kohë, rekordi zgjuar është 264 orë.

Sa i përket të ashtuquajturës sindromë e dorës së dikujt tjetër, ka njerëz, njëra anë e të cilëve vepron sikur të kishte një “mendje të veten”. Ky fenomen njihet si ‘sindromë e dorës Alien’.

Sjellja e pakontrolluar me një dorë është gjetur të jetë pasojë e dëmtimit të rajonit motorik frontal të trurit.

Ajo mund të ndodhë pas operacionit ose sulmi në tru ose inflamacion të trurit. Një person i tillë mbi “dorën e dikujt tjetër” nuk ka kontroll ose vetëdije për veprimet e tij, madje edhe kur kryen lëvizje komplekse siç është zhbllokimi i bluzës së tij./lajmi.net/tg/

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021