fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

Kryetarja e Gjykatës Speciale: Kosova mund të provojë ta zhvendosë gjykatën nga Haga

Publikuar

Kreu gjykatës me bazë në Holandë që heton krimet e pretenduara të luftës nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) gjatë okupimit serb dy dekada më parë, ka nxitur diplomatët e BE-së që të aktivizohen në luftën kundër një fushate për të minuar punën e saj .

Në një konferencë konfidenciale për diplomatët evropianë në Hagë më 11 shkurt, Presidentja e Dhomave të Specializuara të Kosovës, gjyqtarja Ekaterina Trendafilova paralajmëroi se gjykata po përballej me përpjekje të shtuar nga brenda Kosovës për të penguar procedurat e vazhdueshme ligjore, përfshirë edhe kundër ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, i cili akuzohet për krime lufte.

Në një transkript të informimit, të marrë nga Euronews, Trendafilova tha se tashmë po bëheshin përpjekje për të kundërshtuar ligjin që ngriti gjykatën në vitin 2015 dhe mund të përfshijë përpjekje për të falur të dënuarit për krime ose madje për të parë të gjithë gjykatën – dhe të dhënat e mëdha konfidenciale – u zhvendos nga Haga, ku është aktualisht i vendosur, në Prishtinë, kryeqytetin e Kosovës, transmeton Telegrafi.

“Kjo sigurisht që do të vë në rrezik jetën, sigurinë dhe sigurinë e njerëzve që kanë ose do të jenë të gatshëm të bashkëpunojnë me ne. Ndryshime të tilla, sigurisht që do të kishin një efekt tronditës mbi dëshmitarët, të cilët mund të mos dëshirojnë më të paraqiten, duke e bërë kështu të pamundur për Prokurorin Specialist të vazhdojë me çështjet e tij”, tha Trendafilova.

Kjo e fundit, e cila është bullgare, gjithashtu paralajmëroi për sigurinë e dëshmitarëve që paraqiten në ndjekje penale në çështjet në vazhdim dhe u kërkoi shteteve evropiane të marrin në konsideratë “marrëveshje bashkëpunimi gjithëpërfshirëse” që mund të shohin dëshmitarët dhe familjet e tyre të zhvendosen në Evropë.

“Pa këto marrëveshje, do të jetë shumë e vështirë nëse jo e pamundur në disa raste për të siguruar që dëshmia mund të jepet lirshëm dhe pa ndonjë frikë”, tha Trendafilova.

Gjykata akuzoi Thaçin dhe ish kryetarin e parlamentit të Kosovës, Kadri Veseli, për krime lufte në muajin tetor, së bashku me dy ish-ushtarë të tjerë të UÇK-së.

Aktakuza kundër Thaçit, Veseli dhe dy të tjerëve pretendon se ata ishin përgjegjës për mizoritë kundër serbëve dhe pakicave të tjera, si dhe shqiptarëve etnikë të akuzuar si bashkëpunëtorë me forcat serbe. Të gjithë burrat mohojnë akuzat kundër tyre.

Një zëdhënës i Dhomave të Specializuara të Kosovës i tha Euronews se konferenca ishte konfidenciale dhe kopja ishte shpërndarë aksidentalisht dhe kishte për qëllim përdorimin e brendshëm të misioneve diplomatike. Nuk është e qartë se sa njerëz morën transkriptimin.

Radio Tipografi

Hapësir reklamuese

Facebook