fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

Hasani: Subjektet që ankohen, kanë bazë kushtetuese

Publikuar

Enver Hasani, ish-kryetar i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë, vlerëson se në ankesat e Unionit Socialdemokrat dhe Partisë së Re Demokratike, në rast se parashtrohen në organet kompetente, përfshirë si hap të fundit edhe në Gjykatën Kushtetuese, janë krejtësisht të bazuara. Norma kushtetuese, siç thotë ai, i garanton përfaqësim të efektiv secilit komunitet në vend.

“Në këtë rast, vota është e qartë që nuk është votë e atyre që deklarohen si boshnjakë, përkatësisht rom dhe komunitetet tjera joserbe dhe joshqiptare dhe është tërësisht votë jokushtetuese dhe që është kundër demokracisë konsociacionale që ekziston në Kosovë. Demokracia konsociacionale do të thotë që secili komunitet ta ketë përfaqësimin e vet. Në këtë rast, në mënyrë efektive, partitë që deklarohen si boshnjake, rome dhe të tjera, që deri më dje i kanë përfaqësuar komunitetet, tash përfaqësohen në mënyrë efektive nga komuniteti serb”, thekson Hasani.

Përplasje konceptesh ndërmjet subjekteve boshnjake

Menjëherë pas shpalljes së zgjedhjeve në fillim të janarit 2021, Unioni Socialdemokrat dhe Partia e Re Demokratike, subjekte politike që përfaqësojnë boshnjakët, kanë akuzuar Listën Serbe se po planifikonte që “përmes trupit të saj votues të ushtrojë ndikim dhe të vë nën kontroll disa nga komunitetet joshumicë në Kosovë”.

Në këtë kontekst, ato kanë akuzuar për bashkëpunim me Listën Serbe, Komunitetin e Bashkuar të Adrijana Hoxhiqit dhe Iniciativën rome të Gazmend Salijeviqit nga Graçanica, gjithashtu komunë kjo e banuar me shumicë serbe.

Hoxhiq kishte kundërshtuar ashpër këto akuza duke thënë se nuk ekziston kurrfarë marrëveshje ndërmjet nismës së saj dhe Listës Serbe.

Lista Serbe është themeluar dhe i mbështetur në vazhdimësi nga Beogradi zyrtar. Ky subjekt politik ka marrë shumicën dërmuese të votave dhe besohet që ka siguruar 10 ulëset e garantuara për komunitetin serb në Kuvendin e Kosovës.

Liderja e Unionit Socialdemokrat, Duda Bale, shpreh mendimin që në rast se votat e një komuniteti tjetër, qoftë ai shumicë ose joshumicë, i jepen një subjekti politik të komunitetit tjetër dhe në këtë mënyrë ndikojnë në rezultatin zgjedhor të subjektit politik të caktuar, atëherë, siç thotë ajo, po përdhoset norma kushtetuese e përfaqësimit efektiv të komunitetit të caktuar, cilido qoftë ai.

“A e kuptoni se çfarë mund të ndodhë?

Të themi që unë mund që nesër të konkurroj në vend të romëve dhe me numër shumë më të vogël të votave të bëhem përfaqësuese e romëve, ndërkohë që unë s’kam asnjë lidhje me romët, në kuptimin kombëtar. Në këtë mënyrë humbet tërësisht kuptimi shumetnik i parlamentit”, thekson Bale.

Ngjashëm shpreh mendimin edhe Emilija Rexhepi nga Partia e Re Demokratike.

“Është hapur ‘Kutia e Pandorës’. Në zgjedhjet e ardhshme, për shembull, Lëvizja Vetëvendosje të marrë 10 ulëset e garantuara të serbëve, duke u dhënë 50 mijë vota. Pra, një sistem i pavarur është shembur dhe ndikimi i drejtpërdrejtë i një shteti tjetër në skenën tonë, është shumë i dëmshëm”, thekson Rexhepi.

Në anën tjetër, Adijana Hoxhiq nga Komuniteti i Bashkuar, ka këndvështrim tjetër. Sipas saj, secila votë që ka marrë subjekti i saj politik, është e qytetarëve të Kosovës, pavarësisht përkatësisë etnike, por që kanë besuar në programin e këtij subjekti.

“Ne shpresojmë që qasja e duhur është që ta kemi një gjendje ku edhe komuniteti pakicë respektohet. Duhet ta kemi bashkëjetesën në nivel të lartë. Pra, një bashkëjetesë, e cila është e logjikshme dhe natyrale. Ky ka qenë programi ynë të cilin e kanë përkrahur të gjitha komunitetet”, thekson Hoxhiq.

Vazhdo më shumë