fbpx
Lidhu me Ne!

Teknologji

Gjuha në ‘epokën njeri-makinë’: Si do të ndryshojnë format e reja të teknologjisë së gjuhës komunikimin tonë dhe vetë gjuhën?

Një rrjet kërkimi i sapoformuar ‘Gjuha në epokën njeri-makinë’ (LITHME), me anëtarë nga 52 vende, eksploron sesi përparime të tilla teknologjike ka të ngjarë të ndryshojnë komunikimin tonë të përditshëm, dhe në fund të fundit vetë gjuhën.

Publikuar

‘Epoka njeri-makinë’ po vjen së shpejti: një kohë kur teknologjia është e integruar me shqisat tona, jo e kufizuar në pajisjet mobile. Kjo do të thotë që pajisja do të lëvizë nga duart tona në sytë dhe veshët tanë. Veshjet inteligjente të syve dhe veshëve do të jenë në gjendje të përkthejnë fjalët e një personi tjetër dhe t’i bëjnë ato të duken dhe tingëllojnë sikur të flisnin me ju në gjuhën tuaj. Por jo vetëm që teknologjia do të ndërmjetësojë atë që shohim, dëgjojmë dhe themi në kohë reale – ajo do të ketë biseda gjithnjë e më komplekse me ne, shkruan Tipografi.info.

Një rrjet kërkimi i sapoformuar ‘Gjuha në epokën njeri-makinë’ (LITHME), me anëtarë nga 52 vende, eksploron sesi përparime të tilla teknologjike ka të ngjarë të ndryshojnë komunikimin tonë të përditshëm, dhe në fund të fundit vetë gjuhën. Si një hap i parë i madh në rrugë, LITHME ka botuar një raport që bashkon njohuri nga dhjetëra specialistë në fushat e teknologjisë së gjuhës dhe kërkimit gjuhësor, raporton Tipografi.

‘LITHME ka të bëjë me të ardhmen. Bëhet fjalë për teknologji të reja prapa qosheve, të cilat do të ndryshojnë mënyrën e përdorimit të gjuhës – mënyrën se si flasim së bashku, gjejmë informacione dhe bashkëveprojmë me kompjuterët ‘, thotë Dave Sayers (Universiteti i Jyväskylä, Finlandë), udhëheqës i rrjetit.

Për më shumë për raportin mund të drejtoheni në këtu.

Projekti 4-vjeçar i rrjetëzimit, i financuar nga Bashkëpunimi Evropian në Shkencë dhe Teknologji (COST), filloi në Tetor 2020 dhe aktualisht ka anëtarë nga të gjitha 27 shtetet e BE plus 25 vende të tjera nga çdo kontinent. LITHME kërkon të kapërcejë hendekun midis gjuhëtarëve dhe ekspertëve të teknologjisë, kështu që i pari mund të përfitojë nga parashikimi më i mirë teknologjik, dhe i dyti nga kuptimi më i mirë i pasojave të mundshme gjuhësore dhe shoqërore të teknologjive në zhvillim. Edhe shkencëtarë nga Kosova bëjnë pjesë në këtë projekt. Për më shumë rreth projektit mund të shikoni në Lithme./Tipografi/

Vazhdo më shumë