fbpx
Lidhu me Ne!

Kuriozitete

Fraza nga prindërit që prishin marrëdhënien midis motrave dhe vëllezërve përgjithmonë

Jo vetëm që është e nevojshme të ndërtoni një marrëdhënie besimi me secilin nga fëmijët tuaj, por është gjithashtu thelbësore t’i ndihmoni ata të kenë marrëdhënie të mira edhe me njëri-tjetrin.

Publikuar

Rritja e fëmijëve është një detyrë komplekse, e vështirë, madje rritja e disave në të njëjtën kohë e bën procesin edhe më të ndërlikuar. Jo vetëm që është e nevojshme të ndërtoni një marrëdhënie besimi me secilin nga fëmijët tuaj, por është gjithashtu thelbësore t’i ndihmoni ata të kenë marrëdhënie të mira edhe me njëri-tjetrin. Për fat të keq, ndonjëherë gjërat e paqarta mund të bëhen pengesa, si frazat që kalojnë nga brezi në brez që nuk bëjnë asgjë tjetër përveç se shkaktojnë konfuzion dhe konflikt.

Më poshtë janë listuar disa nga frazat që mund të jenë të dëmshme dhe është më mirë që mos t’i përdormi kur të rritni fëmijë, nëse doni që ata të mos e shohin njëri-tjetrin konkurrentë dhe të jenë të lumtur së bashku e dhe miqësorë.

Merrni motrën ose vëllain tuaj si një shembull”

Mund të duket sikur krahasimi me fëmijët e tjerë mund të shërbejë si një motiv i përsosur. Sidoqoftë, fëmija do të kuptojë që ju e doni më shumë vëllain ose motrën e tij dhe se ai ose ajo është jo i mirë. Krijon ndjenja hidhërimi dhe zilie, të cilat mund të çojnë në probleme të vetëvlerësimit në planin afatgjatë dhe në konkurrencën e ashpër në të tashmen kur një fëmijë fillon të përdorë truke të pandershme.

Kujdesu për vëllain ose motrën tënde më të vogël

Shpesh ndodh që të kërkoni nga fëmijët e mëdhenj të kujdesen për vëllezërit dhe motrat më të vegjël. Por më mirë të keni parasysh se ky veprim nuk duhet të bëhet detyrë e fëmijës më të madh, pasi ata nuk supozohet se do të zëvendësojnë plotësisht prindërit. Në rastin ideal, duhet të jetë një vetë-manifestim i dashurisë ose punës që do të paguhet me para ose dhurata.

Ju duhet t’i doni ata

Ardhja në jetë e një foshnje të re në familje mund të jetë stresuese për fëmijët. Ndjenjat e diskutueshme dhe xhelozia fillojnë të krijohen brenda tyre. Përpjekjet për t’i bërë fëmijët tuaj të rritur të që ta duan vëllai ose motrën e sapo ardhur në jetë, mund të përkeqësojnë refuzimin. Një mundësi shumë më e mirë është që të planifikoni herë pas here pak kohë për fëmijën e madh dhe të lavdëroni fëmijën sa herë që ai tregon kujdes dhe dashuri për vëllain apo motrën e vogël.

“Ju jeni më të rritur, jini më të zgjuar dhe pranoni.”

Detyrimi i vëllait ose motrës së madhe që gjithmonë të durojë dhe të dorëzohet për hir të të voglit, nuk mund të çojë vetëm në mungesën e një marrëdhënie midis fëmijëve, por edhe në probleme personale për fëmijën e rritur. Kështu, për shkak të një ngarkese përgjegjësie dhe presionit të vazhdueshëm, ata mund të rriten më pak optimist dhe të shqetësuar, ku gjithmonë kërkojnë miratim dhe e kanë të vështirë të ndërtojë lidhje miqësore.

Pra, kush do të bëhet gati i pari?

Një zakon tjetër i keq që kanë shumë prindër është provokimi i hapur i konkurrencës midis fëmijëve. Kur bëhet fjalë për krahasimin e fëmijëve me njëri-tjetrin, një nga fëmijët do të ndihet në disavantazh; por kur bëhet fjalë për konkurrencën e hapur, të gjithë do të humbasin dhe do të ndjehen të shqetësuar. Kjo sepse konkurrenca nuk është një lojë për fëmijët dhe emocionet që ata marrin nga humbja ose fitimi janë vërtet të forta. Kjo është arsyeja pse do të ishte më e përshtatshme t’i ktheni ata në një ekip në vend të konkurrentëve. Ju mund ta bëni duke qenë një lojtar i tretë që do të marrë rolin e atij që humbet.

Mos u zemëro

Ndalimi i emocioneve jo vetëm që vazhdon shqetësimin dhe e lë çështjen të pazgjidhur, por gjithashtu i bën gjërat edhe më keq në përgjithësi. Edhe të rriturit duhet të punojnë në konfliktet e tyre të brendshme herë pas here. Në vend që të ndaloni fëmijët tuaj të ndjehen të zemëruar, është më mirë t’i dëgjoni, të themi se ndjenjat e tyre janë normale dhe t’i ndihmoni të kuptojnë gjërat. Në mënyrë që të zvogëloni numrin e konflikteve me të cilat përballen, përpiquni të përshkruani punën në ekip dhe ndihmën e ndërsjellë midis fëmijëve dhe t’i lavdëroni për këtë.

Ju dua të gjithëve njësoj”.

Çdo person posedon individualitet dhe kjo është arsyeja pse është e rëndësishme që ata që janë përreth nesh të njohin anët tona të forta dhe unike. Fraza, “Të dua njësoj”, përshkruan se askush nga fëmijët nuk ka diçka të veçantë. Në vend të kësaj, është më mirë të lavdëroni secilin fëmijë për talentet e tyre. Në këtë rast, secili prej tyre do të ndiejë se janë të vlefshëm dhe të çmuar. /tvklan.al/tg/

Vazhdo më shumë