fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

Çka mundohen të na tregojnë bebet përmes tingujve dhe lëvizjeve që bëjnë

Publikuar

Pediatrja australiane Priscilla Dunstan ka studiuar dhe hulumtuar tingujt e hershëm të fëmijërisë (deri në 3-4 muaj) për më shumë se 20 vjet. Mijëra foshnja të kombësive të ndryshme kanë marrë pjesë në eksperimentet e saj.

Priscilla mendon se tingujt e refleksit primar janë ndërkombëtarë. Pas mbarimit të 4 muajve, foshnjat fillojnë të bëjnë tingujt që kërkojnë komunikim, të cilat lidhen më shumë me nevojat fizike.

Shpërndaje dhe Pëlqeje MekuliPress

‘Fjalori’ i tingujve kryesorë përfshin:

‘Neh’ – “Unë jam i uritur!” Ky zë prodhohet kur foshnja e shtyn gjuhën e tyre deri në çatinë e gojës dhe që shkaktohet nga refleksi i thithjes së qumështit.

‘Eh’ – “Do të gogësij!” Ky tingull formohet kur ajri i tepërt fillon të lërë ezofagun e foshnjës dhe foshnja përpiqet ta lëshojë atë me lehtësi nga goja.

‘Owh’ – “Kam gjumë ose jam i lodhur!” Fëmija prodhon këtë ‘tingull të lodhjes’ duke i palosur buzët para se të qajë.

‘Heh’ – “Nuk ndihem rehat!” Ndjesitë e pakëndshme e bëjnë fëmijën të lëvizë dhe të hedhë duart dhe këmbët. Të gjitha këto lëvizje kontribuojnë në prodhimin e tingullit ‘Heh’, veçanërisht kur goja e foshnjës është pak e hapur.

‘Eairh’ – “Kam gazra dhe dhimbje barku!” Tingujt që bëjnë ata, bëhen shtohen dhe kthehen në një vajtim kur një foshnjë e shtyn barkun e saj dhe nxjerr frymën duke u përpjekur të heqë qafe dhimbjen.

Gjuha e trupit flet shumë për mirëqenien e bebes:

 

Harkimi i shpinës. Foshnjat nën moshën 2 muajshe shpesh e bëjnë këtë lëvizje kur iu përgjigjen dhimbjeve. Nëse fëmija e bën këtë veprim edhe pas ngrënies, kjo do të thotë se janë ngopur. Nëse shpesh e shihni fëmijën tuaj duke bërë këtë lëvizje gjatë ngrënies, mund të jetë një shenjë e zbaticës. Nëse foshnja është më e madhe se 2 muajsh, kjo lëvizje zakonisht tregon lodhje dhe humor të keq.

Rrotullojnë kokën. Kjo është një lëvizje qetësuese për fëmijën. Ata mund ta bëjnë këtë para se të bien në gjumë ose kur janë rreth njerëzve të panjohur.

Kapja e veshit. Në shumicën e rasteve, kjo lëvizje tregon se foshnja është duke eksploruar trupin e tyre. Ju duhet të konsultoheni me mjekun vetëm nëse kjo lëvizje ndiqet nga të qara dhe përsëritet shpesh.

Shtrëngimi i grushtave të tyre. Kjo është një shenjë e urisë. Nëse arrini të vini re në kohë, ju mund të parandaloni qarjen e shkaktuar nga uria.

Ngritja e këmbëve. Kjo është shenja e dhimbjes së barkut dhe dhimbjes. Foshnja po përpiqet të lehtësojë në mënyrë refleksive dhimbjen.

Tërheqja e krahëve. Kjo lëvizje do të thotë se fëmija është frikësuar. Një tingull i zhurmshëm, drita e fortë, ose zgjimi i papritur mund të provokojnë refleksin e befasisë. Në këtë rast, fëmija duhet të qetësohet.

Vazhdo më shumë