fbpx
Lidhu me Ne!

Kosovë

Cilat vende të punës ua morën jetën më së shumti kosovarëve?

Numri më i madh i të punësuarve vazhdon të jetë në sektorin e ndërtimtarisë, por njëkohësisht mbetet edhe sektori me numrin më të madh të aksidenteve. Vetëm gjatë vitit 2020 në vendet e tyre të punës kanë vdekur 16 punëtorë.

Publikuar

Gjatë vitit 2020 në vendet e tyre të punës kanë vdekur 16 punëtorë. Sektori i ndërtimtarisë mbetet më i rrezikshmi. Përderisa inspektimi i të gjitha vend punishteve është i pamundur për shkak të numrit të kufizuar të inspektorëve të punës. Kryeinspektori për Siguri në Punë, Agim Millaku, thotë se gjendja në sektorin privat nuk është e kënaqshme dhe se inspektorati i punës po has në vështirësi për të ndryshuar këtë gjendje, pasi ka një numër të vogël të inspektorëve në terren, e që po pamundëson edhe mbikëqyrjen e zbatimit të ligjit nga ana e punëdhënësve.

“Gjendja përgjithësisht nuk është e kënaqshme, s’jemi edhe ne të kënaqur vetë me gjendjen. Po është ashtu siç është edhe për momentin kemi bukur vështirësi me ndryshua këtë gjendje për arsye se kemi numër të vogël të inspektorëve në teren që kishin me bo numrin ma të madh të inspektimeve, me rrit mbikëqyrjen e zbatimeve të ligjeve, ashtu që t’u bëjmë me dije të dy palëve në proces të punës. Të punëdhënësve dhe të punëtorëve që duhet respektimi duhet të krijohen raporte të shëndosha, duhet të krijohen marrëdhënie të rregullt të punës përmes lidhjes së kontratave të punës, përmes inspektimeve të dispozitave ligjore, ku janë përcaktuar të drejtat dhe obligimet e palëve në proces punë”, tha ai, shkruan RTK.

Sipas tij, numri më i madh i të punësuarve vazhdon të jetë në sektorin e ndërtimtarisë, por njëkohësisht mbetet edhe sektori me numrin më të madh të aksidenteve. Vetëm gjatë vitit 2020 sipas Millakut në vendet e tyre të punës kanë vdekur 16 punëtorë. Por jo të gjithë për shkak të kushteve të këqija të punës.

“Sektori i ndërtimit ku është sektori më i madh i punëtorëve të punësuar, sektori që po paraqet probleme më të mëdha, aty kemi numrin më të madh të aksidenteve qoftë aksidente ku punëtorët pësojnë lëndime të riparueshme, të pariparueshme por edhe vdekje. Për fatin e keq që ne gjithmonë po tentojmë me e zvogëlua në maksimum eventualisht me shku nga zero aksidente. Në vitin 2020 kanë humbur jetën në vend të punës 16 punëtorë, por nuk kanë qenë të gjithë për shkaqe të kushteve të punës edhe te ushtrimit të veprimtarisë së punës, 2 kanë qenë për shkak të vdekjes së natyrshme kanë pësuar infarkt, 3 prej tyre kanë qenë në shtëpi private që shpesh është e pamundur edhe me i kontrolluar sepse kanë lidhje familjare dhe me lidhje familjare punojnë, dhe 11 kanë qenë humbje jete për shkak të ushtrimit të veprimtarisë në subjektet e caktuara punuese”, thotë ai.

Millaku thotë se tentojnë gjithmonë të përmirësojnë sigurinë e punëtorëve në punë duke i trajnuar ata, por edhe duke i udhëzuar që të ngritët vetëdija e punëtorëve në vendin e punës. “Tentojmë të përmirësojmë gjithmonë sigurinë e punëtorëve në vend të punës, duke i përimtuar kushtet, duke i përimtuar rrethanat por edhe duke i trajnuar punëtorët duke i udhëzuar ata për rreziqet… Pra të ngrisim vetëdijen e punëtorëve në vendin e punës që ata të kenë kujdes së pari për vete, për të tjerët që i rrethojnë”, tha ai.

Kujtojmë se Kosova mbetet ende vendi i vetëm në rajon pa sigurime shëndetësore, gjë që e bën edhe më të vështirë jetën e punëtorëve të cilët për lëndimet në vendet e punës detyrohen të shpenzojnë shuma të mëdha parash./tg/

Radio Tipografi

Hapësir reklamuese

Facebook