fbpx
Lidhu me Ne!

Shëndeti

Cila është mosha e duhur për seks?

Një studim i 400 adoleshentëve në Journal Of Adolescent Health tregoi se kur nënat janë një burim kryesor i informacionit seksual, adoleshentët kanë më pak të ngjarë të rrezikojnë me seks.

Publikuar

Ka shumë arsye pse është mirë të vononi seksin derisa zhvillimi i trurit tuaj të mos arrijë atë të organeve gjenitale. Një studim në Revistën Mjekësore Britanike të 1.000 burrave dhe grave zbuloi se më shumë se gjysma e grave thanë se duhet të kishin pritur më gjatë para se të bënin seks, duke u rritur në 70% nëse do të kishin bërë seks para 16 vjeç. Mosha mesatare për burrat ishte 17 , për gratë ishte 16 vjeç. Shumë gra thanë se do të kishin qenë më pak të gatshme sesa partneri i tyre, por e bënë këtë sepse ishin kurioze, pak të dehura ose mendonin se të gjithë të tjerët po e bënin atë.

Anketa e dytë Kombëtare e Qëndrimeve Seksuale dhe Stilet e Jetesës, e cila përfshinte më shumë se 12,000 burra dhe gra të moshës 16-44 në Britani, gjithashtu gjeti gati gjysmën e grave të reja që dëshironin të kishin pritur.

Sa më herët të keni marrëdhënie seksuale, aq më shumë ka të ngjarë të ndiheni të shtyrë në të, ta shijoni më pak, të keni më shumë partnerë seksualë në jetë (varet nga ju nëse kjo është një gjë e keqe) dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, shtatzënisë adoleshente dhe kanceri i qafës së mitrës. Papjekuria njohëse shpesh fajësohet për rreziqet që lidhin seksin me adoleshentët – zhvillimi i arsyetimit abstrakt dhe aftësia për të parashikuar pasojat nuk zhvillohen deri në adoleshencën e vonë.

Një studim i 400 adoleshentëve në Journal Of Adolescent Health tregoi se kur nënat janë një burim kryesor i informacionit seksual, adoleshentët kanë më pak të ngjarë të rrezikojnë me seks. Në Holandë, ku seksi diskutohet gjatë darkës me gjyshërit, adoleshentët bëjnë seks më vonë sesa në Mbretërinë e Bashkuar dhe përdorin më shumë kontraceptivë. Adoleshentët duan të dinë për kontracepsionin, masturbimin dhe si të menaxhojnë marrëdhëniet, shkruan the Guardian, transmeton Klan Kosova.

Sipas ekspertëve, 18 vjeç është mosha e duhur që burrat dhe gratë të jenë seksualisht aktivë.

Radio Tipografi

Hapësir reklamuese

Facebook