fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

C.1.2, variant i ri Covid-it që po përhapet me shpejtësi

Sipas gazetës Mederxiv, që i atribuohet shkencave shëndetësore, variant C.1.2, që nga maji është zbuluar në shumicën e provincave në Afrikën e Jugut dhe në shtatë vende të tjera që përfshijnaë Afrikën, Europën, Azinë dhe Oqeaninë.

Publikuar

Një variant i ri i Covid-19, zbuluar në Afrikën e Jugut, ka marrë dhenë në titujt e mediave të huaja në gjithë botën.

Kjo për faktin se Instituti Kombëtar për sëmundjet ngjitëse në Afrikën e Jugut, lëshoi një alarm për C.1.2, variant për të cilin u tha se ishte zbuluar në të gjitha provincat afrikane por me një normë relativisht të ulët, përcjell Klankosova.tv.

C.1.2 u zbulua për herë të parë në maj, por thuhet se Delta është ende varianti dominues që përhapet në Afrikën e Jugut dhe në botë.

Sipas gazetës Mederxiv, që i atribuohet shkencave shëndetësore, variant C.1.2, që nga maji është zbuluar në shumicën e provincave në Afrikën e Jugut dhe në shtatë vende të tjera që përfshijnaë Afrikën, Europën, Azinë dhe Oqeaninë.

Linja C.1.2 ka tërhequr vëmendjen e shkencëtarëve sepse pavarësisht nga përqindja e saj e ulët në popullatë, ajo posedon mutacione brenda gjenomit të ngjashme me ato që shihen në variantet si Delta, si dhe disa mutacione shtesë.

A e ka listuar Organizata Botërore e Shëndetësisë si një variant ndikues apo shqetësimi?

Akoma jo. Instituti Kombëtar për Sëmundjet ngjitëse po vazhdon të monitorojë frekuencën e C.1.2 dhe të shqyrtojë se si sillet. Testet për të vlerësuar ndikimin e mutacioneve që ai posedon në infektueshmërinë dhe rezistencën ndaj vaksinave janë ende në proces. Deri më tani, virusi nuk ka përmbushur kriteret e OBSH -së për t’u kualifikuar si një “variant shqetësimi” ose “variant ndikimi”.

Variantet shqetësuese, të tilla si Delta, janë ato që tregojnë transmetueshmëri të shtuar, virulencë ose ndryshim në sëmundjet klinike, dhe një ulje të efektivitetit të masave të shëndetit publik dhe social.

Variantet e interesit janë ato që tregojnë se shkaktojnë transmetimin e komunitetit në grupe të shumta, dhe të cilat janë zbuluar në vende të shumta, por ende nuk janë vërtetuar domosdoshmërisht se janë më virulente ose të transmetueshme.

Atëherë pse u dha një alarm?

Një virolog dhe pedagog në imunologji dhe sëmundje infektive me Shkollën Klinike Qendrore të Universitetit të Sidneit, Dr Megan Steain, tha se është për shkak të mutacioneve të veçanta që përmban C.1.2.

“Ai përmban mjaft mutacione kryesore që ne shohim në variante të tjera që janë bërë variante me ndikim ose shqetësim,” tha Steain.

“Sa herë që shohim që shfaqen ato mutacione të veçanta, ne do të donim të mbanim një sy në variant për të parë se çfarë do të bëjë. Këto mutacione mund të ndikojnë në gjëra të tilla si nëse i shmanget përgjigjes imune, ose transmetohet më shpejt. ”

Do të duhet pak kohë që shkencëtarët të bëjnë testet laboratorike për të parë nëse virusi është në të vërtetë më i përshtatshëm, tha ajo.

“Ndërsa mund të themi se ka disa mutacione kryesore që kanë çuar në variantet e tjera që janë më infektive, shpesh ajo që gjejmë është se mutacionet punojnë në sinergji së bashku, të cilat mund të çojnë në përgjithësi në një virus më të përshtatshëm, potencialisht, ose një virus më të dobët.

“Të gjitha këto studime në laborator zgjasin mjaft kohë. Ka shumë punë për të bërë. ”

A ka mundësi që ky variant të shuhet?

Po. Variantet e Covid-19 shfaqen gjatë gjithë kohës dhe shumë prej tyre zhduken para se të bëhen një problem i vërtetë. Shumë variante të viruseve janë shumë të brishtë.

Mutantët kryesorë janë ata që i mbijetojnë ndryshimeve dhe vazhdojnë, dhe fillojnë të tejkalojnë variantet e së kaluarës, gjë që është ajo që pamë me Delta.

“C.1.2 do të duhej të ishte mjaft i mirë, mjaft i aftë dhe mjaft i shpejtë për të kapërcyer Delta në këtë fazë,” tha Steain.

“Unë mendoj se ne jemi akoma shumë në një pikë ku kjo mund të shuhet, prevalenca është vërtet e ulët.

“Ne e pamë këtë me variantin Beta, dhe variantet e tjera shqetësuese, ku dukej se mund të kishte një problem, ata madje kishin zona ku u transmetuan dhe u përhapën mjaft mirë. Por atëherë ata nuk e kanë marrë me të vërtetë me kalimin e kohës dhe janë kapërcyer nga variantet e tjera shqetësuese që janë në gjendje të transmetojnë më shpejt. Dhe kështu ata në thelb thjesht vdesin.

“Kjo lehtë mund të ndodhë akoma me C.1.2.”

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021