fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

Një vaksinë Covid, ul shkallën e infeksionit në të gjitha grupmoshat

Sidoqoftë, shifrat treguan se ekzistonte ende një shans që njerëzit e vaksinuar të mund të merrnin përsëri Covid dhe t’ua kalonin të tjerëve, duke theksuar nevojën për distancim shoqëror dhe maska.

Publikuar

Shanset për tu infektuar nga Covid ranë ndjeshëm pas një doze të parë të vaksinave AstraZeneca ose Pfizer, ka zbuluar një studim në Mbretërinë e Bashkuar.

Vaksinat funksionuan po aq mirë në moshat mbi 75 vjeç dhe ata me kushte themelore shëndetësore, si njerëzit e tjerë.

Zyra për Statistikat Kombëtare (ONS) dhe studimi i Universitetit të Oksfordit gjithashtu gjetën një përgjigje të fortë të antitrupave në të gjitha grupmoshat nga të dy dozat e vaksnës.

Të gjithë treguan një përgjigje ndaj të dy vaksinave, thanë ata.

Hulumtimi, i përfshirë në dy studime të cilat ende nuk janë shqyrtuar nga kolegët ose botuar, bazohet në testet e virusit nga 370,000 njerëz në popullatën e përgjithshme të Mbretërisë së Bashkuar – një nga më të mëdhatë deri më tani.

Ai siguron prova të mëtejshme të botës reale se vaksinat që përdoren në MB për të mbrojtur nga Covid-19 janë efektive në mbrojtjen e njerëzve nga infeksionet e koronavirusit.

Në studimin e parë, njerëzit që ishin vaksinuar me një dozë të vetme ose të vaksinave Oxford-AstraZeneca ose Pfizer-BioNTech kishin 65% më pak gjasa për të marrë një infeksion të ri Covid.

Tre javë pas dozës së vaksinës, të dhënë midis dhjetorit 2020 dhe fillimit të prillit 2021, infeksionet me simptoma ranë me 74%, ndërsa infeksionet pa simptoma të raportuara ranë me 57%.

Ata që kishin marrë një dozë të dytë vaksine të Pfizer kishin 90% më pak gjasa të infektoheshin. E njëjta llogaritje nuk mund të bëhej për AZ, sepse shumë pak njerëz në studim kishin marrë një dozë të dytë pasi fillimi i tij filloi më vonë.

Studimi tregoi që të dy vaksinat ishin efektive kundër variantit Kent (B117) i cili po qarkullonte në atë kohë.

Dr. Koen Pouwels, studiues i lartë në Departamentin e Shëndetit të Popullsisë në Universitetin e Oksfordit Nuffield, tha se të dhënat mbështesin vendimin për të zgjatur hendekun midis dozave.

“Mbrojtja nga infeksionet e reja të fituara nga një dozë e vetme mbështet vendimin për të zgjatur kohën ndërmjet dozave të para dhe të dyta në 12 javë për të maksimizuar mbulimin fillestar të vaksinimit dhe për të zvogëluar shtrimet në spital dhe vdekjet,” tha ai.

Sidoqoftë, ai tha se shifrat treguan se ekzistonte ende një shans që njerëzit e vaksinuar të mund të merrnin përsëri Covid dhe t’ua kalonin të tjerëve, duke theksuar nevojën për distancim shoqëror dhe maska.

Studimi i dytë, në gati 46,000 të rritur që ishin vaksinuar me një dozë, gjeti përgjigje të forta të antitrupave – një shenjë që vaksinat po stimulojnë sistemin mbrojtës të trupit për të mbrojtur kundër virusit – në të gjitha grupmoshat.

Këto përgjigje të antitrupave “u mbështetën gjerësisht në 10 javë më pas”, thanë studiuesit.

Një zbulim që habiti studiuesit ishte sasia me të cilën reagimi imunitar u rrit në moshën mbi 80 vjeç pas një doze të dytë – shumë më tepër sesa në grupmoshat më të reja.

Prof Sarah Walker, kryeprokuruese e studimeve, nga Universiteti i Oksfordit, tha: “Ne nuk e dimë akoma saktësisht se sa përgjigje e antitrupave, dhe për sa kohë, nevojitet për të mbrojtur njerëzit kundër marrjes së Covid-19 në afatgjatë – por gjatë vitit të ardhshëm, informacioni nga sondazhi duhet të na ndihmojë për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve “.

Të dy studimet bazohen në të dhëna nga Anketa e Infeksionit Covid-19, një partneritet midis Universitetit të Oksfordit, ONS dhe Departamentit të Shëndetit dhe Kujdesit Social.

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021