fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

Bebet prematurë. Gjerat që duhet t’i dimë!

Foshnjat e parakohshme ndahen në katër kategori kryesore:
Ekstremisht prematurë: Foshnjat e lindura para 28 javësh; Shumë e parakohshme: Foshnjat e lindura midis 28 dhe 31 javë; Mesatarisht parakohshëm: Foshnjat e lindura midis 32 dhe 33 javë; Vonë e parakohshme: Foshnjat e lindura ndërmjet 34 dhe 36 javë.

Publikuar

Bebet konsiderohen të parakohshme nëse kanë lindur para javës së 37 të shtatzënisë. Për krahasim, një lindje e plotë ndodh midis 39 dhe 40 javëve. Lindja e parakohshme i jep shumë pak kohë bebes që të zhvillohet në mitër.

Mbi këtë bazë foshnjat e parakohshme ndahen në katër kategori kryesore:

Ekstremisht prematurë: Foshnjat e lindura para 28 javësh;

Shumë e parakohshme: Foshnjat e lindura midis 28 dhe 31 javë;

Mesatarisht parakohshëm: Foshnjat e lindura midis 32 dhe 33 javë;

Vonë e parakohshme: Foshnjat e lindura ndërmjet 34 dhe 36 javë.

Rreth 1 në 10 foshnje në Shtetet e Bashkuara lindin para kohës, raporton CDC (Qendrat për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve).

Foshnjat e parakohshme kategorizohen gjithashtu nga sa peshojnë gjatë lindjes:

 • Pesha jashtëzakonisht e ulët e lindjes: Më pak se 1 kg;
 • Pesha shumë e ulët e lindjes: Në mes 1 dhe 1.5kg;
 • Pesha e ulë e lindjes: Në mes 1.5 dhe 2.5 kg

Foshnjat e parakohshme, veçanërisht ato të lindura jashtëzakonisht herët (më pak se 1kg) dhe ato me peshat më të ulëta të lindjes (1-1.5kg) janë në rrezik më të lartë për komplikime shëndetësore, paaftësi dhe vdekje. Megjithatë, përparimet mjekësore nënkuptojnë që bebet prematurë sot kanë shanse shumë më të larta për të mbijetuar se në të kaluarën. Me kujdesin e duhur, shumë fëmijë prematurë vazhdojnë të jetojnë jetë të plotë dhe të shëndetshme.

Foshnjat e lindura midis 22 dhe 26 javëve do të kenë nevojë për shumë kujdes mjekësor dhe kanë një rrezik të lartë të paaftësisë së përhershme nëse mbijetojnë. Sapo të arrijë 26 javë të shtatzënisë, një fëmijë do të ketë ende nevojë për kujdes mjekësor, por shanset e saj për të mbijetuar pa probleme serioze shëndetësore janë përmirësuar shumë. Sidoqoftë, ajo është ende në rrezik në rritje për aftësi të kufizuara të tilla si paralizë cerebrale, shurdhim, verbëri dhe probleme neurologjike krahasuar me foshnjat e lindura më vonë.

Sa më afër termit të një foshnje kur të lindë, aq më e mirë është pamja e saj shëndetësore.

“Në një studim me më shumë se 6,000 foshnje të lindura jashtëzakonisht të parakohshme, ata që kishin lindur në 22 javë kishin një normë mbijetese prej 6 për qind, ndërsa ata që kishin lindur në 28 javë kishin një mbijetesë prej 94 për qind. Përveç kësaj, për çdo javë në moshën e shtatzënisë deri në 39 javë ka rritje të rezultateve të tjera pozitive në lidhje me zhvillimin neurologjik. Bebet vazhdojnë të rriten dhe zhvillohen në barkun e nënës deri në 39 javë”

Faktorë të tjerë përveç moshës që luajnë një rol në shanset e mbijetesës së një foshnje përfshijnë peshën e saj të lindjes, gjininë (vajzat kanë një normë më të lartë të mbijetesës), moshën dhe shëndetin e nënës, shtatzëninë ose komplikimet e lindjes dhe nëse ajo ka një anomali gjenetike.

Parashikimi për një fëmijë të lindur në 26 deri në 28 javë

 • Pesha mesatare: 0.8 kg deri në 1 kg;
 • Gjatësia mesatare: 33 cm deri në 36 cm;
 • Perimetri mesatar i kokës: 23cm deri në 25 cm;

Sidoqoftë, foshnjat jashtëzakonisht të parakohshme (më pak se 1kg) janë në rrezik më të lartë për komplikime mjekësore dhe mund të përballen me një qëndrim të zgjatur në njësinë e kujdesit intensiv neonatal (NICU).

Foshnjat jashtëzakonisht të parakohshme lindin me peshë shumë të ulët të lindjes.

Ato duken shumë ndryshe nga foshnjat e plota. Lëkura e tyre është e rrudhur dhe me ngjyrë të kuqe-vjollcë, dhe aq e hollë sa mund të shihni enët e gjakut poshtë saj. Fytyra dhe trupi i tyre janë të mbuluara me flokë të butë të quajtur lanugo. Ato duken shumë të holla, sepse nuk kanë pasur kohë për të shtuar yndyrë.

“Me shumë mundësi, sytë e tyre janë të mbyllur dhe nuk kanë qerpikë. Këto foshnje të vogla kanë pak ton të muskujve dhe shumica lëvizin shumë pak. Pothuajse të gjithë kërkojnë trajtim me oksigjen, surfaktant dhe ndihmë mekanike për t’i ndihmuar të marrin frymë”

Këto foshnje janë shumë të papjekura për të thithur, gëlltitur dhe marrë frymë në të njëjtën kohë, kështu që ata duhet të ushqehen në mënyrë intravenoze derisa të zhvillojnë këto aftësi.

Ata shpesh nuk mund të qajnë akoma (ose nuk mund t’i dëgjoni për shkak të tubit në fytin e tyre), dhe flenë pjesën më të madhe të ditës.

Parashikimi për një fëmijë të lindur në 28 deri në 32 javë

 • Pesha: 1 kg deri në 2 kg;
 • Gjatësia: 36 cm deri në 42 cm;
 • Perimetri i kokës: 25 cm dhe 29 cm

Vetëm më pak se 1 për qind e të gjitha foshnjave mbërrijnë në këtë periudhë kohore, e njohur si shumë e parakohshme. Foshnjat e lindura pas 28 javësh me një peshë në lindje prej të paktën 1kg, kanë pothuajse një shans të plotë për të mbijetuar, dhe 80 për qind do të kenë probleme minimale shëndetësore ose zhvillimore afatgjata.

“Këto bebe janë shumë të ngjashme me foshnjat e lindura jashtëzakonisht herët, por janë pak më të mëdha. Shumica kërkojnë trajtim me oksigjen, surfaktant dhe ndihmë mekanike për t’i ndihmuar të marrin frymë”

Disa nga këto foshnje mund të ushqehen me qumësht gjiri ose formulë përmes një tubi të ndërprerë nga hunda ose goja në stomak, megjithëse të tjerët do të duhet të ushqehen në mënyrë intravenoze. Disa nga këto foshnje mund të qajnë. Ato mund të lëvizin më shumë, edhe pse lëvizjet e tyre mund të jenë të vrullshme e po ashtu të kthejnë kokën nga njëra anë në tjetrën. Këto foshnje mund të hapin sytë dhe mund të qëndrojnë zgjuar dhe vigjilentë për periudha të shkurtra.

Parashikimi për një fëmijë të lindur në 32 deri në 33 javë

Pesha: 1.7 kg deri në 2 kg;

Gjatësia: 41 cm deri ne 44 cm;

Perimetri i kokës: 29 cm deri ne 31 cm

Rreth 1.2 për qind e të gjitha foshnjave mbërrijnë në këtë kohë, dhe rreth 98 për qind e tyre mbijetojnë. Foshnjat mesatarisht të parakohshme kanë më pak të ngjarë se foshnjat e lindura më herët të zhvillojnë aftësi të kufizuara serioze që rezultojnë nga lindja e parakohshme, megjithëse ato mbeten në një rrezik më të lartë se sa foshnjat me terma të plotë për probleme të të mësuarit dhe sjelljes.

“Bebet mesatarisht të parakohshme zakonisht peshojnë më pak dhe duken më të hollë se foshnjat me terma të plotë. Ato ndonjëherë mund të marrin frymë vetë, dhe shumë pak kanë nevojë për oksigjen shtesë për t’i ndihmuar të marrin frymë”

Ata ndonjëherë mund të ushqehen me gji ose të ushqehen me shishe. Sidoqoftë, ato bebe që kanë vështirësi në frymëmarrje ndoshta do të kenë nevojë për ushqim me tub.

Parashikimi për një fëmijë të lindur në moshën 34 vjeç ose pak më pak se 37 javë

 • Pesha: 2 kg deri në 3 kg;
 • Gjatësia: 44 cm deri në 48 cm;
 • Perimetri i kokës: 31 cm deri në 33 cm;

Këto foshnje janë zakonisht më të shëndetshëm se foshnjat e lindura më herët. Këto foshnje mund të duken akoma më të holla se sa foshnjat me terma të plotë.

“Këto foshnje mbeten në rrezik më të lartë sesa foshnjat e rregullta për probleme shëndetësore të të porsalindurve, duke përfshirë problemet e frymëmarrjes dhe të ushqyerit, vështirësitë në rregullimin e temperaturës së trupit dhe verdhëzën. Këto probleme janë zakonisht të lehta, dhe shumica e foshnjave shërohen shpejt”

Shumica e këtyre foshnjave mund të ushqehen me gji ose të ushqehen me shishe, megjithëse disa (sidomos ato me probleme të lehta të frymëmarrjes) mund të kenë nevojë për ushqim me tub për një kohë të shkurtër. Është vlerësuar që në javën e 35 të shtatzënisë, pesha e trurit është vetëm rreth 65 për qind e asaj të foshnjave me kohë të plotë.

Karen Miles – Baby Center

Karen Miles është një shkrimtare e shtatzënisë dhe prindërve dhe nënë e katër fëmijëve. Ajo ka qenë autore e qindra artikujve në revista të tilla si Parenting, Baby Talk dhe Better Homes & Gardens si dhe një libër, Fuqia e Disiplinës së Dashur.

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021