fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

Amerikanet porosi Kurtit: Mos e përmend reciprocitetin

Qëllimi strategjik është që të gjithë t’i heqin këto pengesa

Publikuar

Ambasadori amerikan në Kosovë, Philip Kosnett, i ka dërguar porosi Qeverisw sw Kosovws qw të mos ngutet dhe të vendosë reciprocitetin me Serbinë tani, pasi sipas tij njw veprim i tillw nuk do tw ishte konstruktiv

“A ka Kosova ka të drejtë ligjore si vend sovran për ta bërë këtë, do të thosha ‘po’. Por, qeveria gjithashtu ka thënë se dëshiron të ketë qasje të kujdesshme për zhvillimin e strategjisë për dialog, që duan të flasin me partnerët e tyre ndërkombëtarë, si dhe me hisedarët brenda vendit dhe të hartojnë një qasje të kujdesshme dhe gjithëpërfshirëse. Mendoj se kjo ka kuptim. Pra, duhet të bëhet dallimi në mes të asaj që Qeveria e Kosovës thotë se kemi të drejtë, mund të vendosim hapa të caktuar dhe thënies se do ta bëjmë këtë menjëherë”, ka thwnw Kosnet.

Mendoj, ka thënë Kosnett, se qeveria ka treguar qëndrim konstruktiv duke dëshiruar që të planifikojë dhe të bëjë përpjekje për hartimin e qasjes së saj. Jo vetëm të ngutet në një drejtim të caktuar.

“Në këtë kuptim, mendoj se është e drejtë të themi se Kosova tashmë ka hyrë në procesin e dialogut. Dhe shpresoj se sa më shpejt do të ketë takime me Serbinë në Bruksel duke e kuptuar se nuk mund të mbyllet çdo gjë me një takim të vetëm, është proces”, ka thwn Kosnett, në një intervistë ekskluzive në Rubikon të Klan Kosovës

“Mos i vendosni tani. I merrni parasysh përderisa e zhvilloni strategjinë e përgjithshme. Çka do të më bënte më të lumtur – jo vetëm mua, por çka do të bënte edhe qeverinë time më të lumtur do të ishte nëse vendet tjera që kanë vendosur pengesa të thonë: E dini, nuk duam të hyjmë në luftë tarifore ku gjithnjë e më shumë vëmë presion mbi të gjithë qytetarët tanë, do të dëshironim që të gjithë të shkojnë në drejtim më pozitiv”.

 Pse konsiderohet reciprociteti – ku Qeveria e Kosovës po kërkon t’ia bëjë Serbisë të njëjtën gjë që po ia bën Kosovës – pengesë, sipas ambasadorit amerikan në Kosovë?

“Është pengesë edhe kur e bën Serbia. Qëllimi duhet të jetë për mënjanimin e pengesave tregtare, nëpër tërë rajonin nga të gjitha qeveritë. Dhe i kam dëgjuar zyrtarët e qeverive tjera, përfshirë edhe të Serbisë duke u pajtuar se vetëm fakti që p.sh. kamionët i shpenzojnë mijëra e mijëra orë duke pritur në kufi nuk stimulon dhe kjo iu kushton para ndërmarrjeve, iu kushton para njerëzve. Ka mënyra të tjera duke zvogëluar pengesat, duke zvogëluar tarifat do të rritet tregtia dhe prosperiteti për të gjithë në rajon. Pra, çka po them është se qëllimi strategjik është që të gjithë t’i heqin këto pengesa. Situata ku disa vende kanë pengesa si këto dhe të tjera nuk kanë gjithashtu nuk është përfundim i mirë”.

Kosnett ka folur edhe për rifillimin e dialogut duke thënë se takimi i udhëheqësve kosovarë dhe serbë duhet të ndodhë vetëm atëherë kur të ketë diçka konkrete.

“Mendoj se kur të kenë shqyrtuar cila do të jetë qasja e tyre dhe kur të kenë diçka konstruktive për të thënë, atëherë kjo do të lëvizë sërish procesin. Si rregull, diplomacia amerikane nuk përqendrohet në takime veç sa për të mbajtur takime. Mendoj se është më mirë nëse kanë diçka të gatshme për të arritur”.

Vazhdo më shumë