fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

A ka nevojë fëmija im për të marrë vitamina?

Publikuar

Në shumicën e rasteve, qumështi i gjirit ose formulë siguron pothuajse gjithçka që një foshnje i duhet për katër deri në gjashtë muajt e parë. Përjashtim është vitamina D, e cila rekomandohet si një shtesë për foshnjat që ushqehen me gji dhe foshnjat që pinë më pak se 28 ml të formulës në ditë.

Pas moshës 4 deri në 6 muaj, pasi dieta e foshnjës tuaj gradualisht ndryshon nga një dietë e lëngshme në atë që përmban gjithnjë e më shumë ushqim të ngurtë, mjeku juaj mund ose nuk rekomandon suplemente shtesë të vitaminës.

Bebet që hanë një shumëllojshmëri ushqimesh me kalimin e kohës nuk duhet t’iu duhen, por ka përjashtime. Për shembull, shtesat mund të jenë të nevojshme nëse fëmija juaj ka lindur para kohe, në një peshë të ulët lindjeje, ose të vogël për moshën e shtatzënisë; vazhdimisht pi më pak qumësht gjiri ose formulë sesa foshnjat e tjera të moshës së tij dhe nuk e bën ndryshimin me ushqimin: ose ka probleme shëndetësore kronike që ndikojnë në aftësinë e tij për të ngrënë. Sigurohuni që të pyesni siguruesin e kujdesit shëndetësor të foshnjës tuaj nëse keni shqetësime të veçanta.

Marrja e vitaminave apo jo, mund të varet edhe nga nënat. Për shembull, gratë që kanë bërë operacion bajpas gastrik ose që marrin ilaçe të caktuara çdo ditë mund të thithin më pak lëndë ushqyese. Kjo mund të zvogëlojë përmbajtjen e lëndëve ushqyese të qumështit të tyre të gjirit.

Nëse ndiqni një dietë vegane, tregojini ofruesit të kujdesit shëndetësor të foshnjës tuaj. Vitamina B12, hekuri, zinku, kalciumi dhe acide yndyrore omega-3 janë lëndë ushqyese që nënat dhe foshnjat vegane mund të kenë nevojë për të bërë një përpjekje shtesë për të konsumuar përmes dietës ose një shtojce multivitamine-minerale.

Sapo të filloni të shërbeni ushqim të fortë, fëmija juaj mund të marrë më shumë vitamina dhe minerale sesa mendoni – veçanërisht nëse ha ushqime të fortifikuara, të cilat shpesh kanë vitaminë A, zink dhe folate. Kontrolloni etiketat e ushqimeve. Një studim nga Shoqata Amerikane e Dietës tregoi se ndërsa suplementët ishin të dobishëm për foshnjat që kishin marrje margjinale të disa lëndëve ushqyese, foshnjat e tjera morën sasi të tepërta.

Këto janë shtesat që mjeku i foshnjës suaj mund t’ju sugjerojë:

Hekur

Qumështi i gjirit por edhe formula përmbajnë hekur, por për kohën kur fëmija juaj fillon ushqime të ngurta, kërkesa për hekur hidhet (nga 0.27 mg në ditë deri në 6 muaj në 11 mg në ditë nga 7 në 12 muaj). Në atë moment, është e rëndësishme që fëmija juaj të ketë një burim të mirë hekuri nga ushqimi.

Mjeku i foshnjës suaj mund të rekomandojë një shtesë hekuri nëse fëmija juaj nuk ha ushqime të pasura me hekur. Bebet e lindura para kohe kanë më pak hekur dhe zakonisht duhet të marrin një shtesë hekuri.

Vitamina D

Vetëm sasi të vogla të vitaminës D transferohen në qumështin e gjirit. Kjo është arsyeja pse Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) tani ju rekomandon që t’i jepni foshnjës tuaj me gji shtesë të vitaminës D, duke filluar nga ditët e para të jetës. Foshnjat që ushqehen plotësisht ose pjesërisht me formulë, por pinë më pak se 28 ml formulë në ditë gjithashtu kanë nevojë për një shtesë ditore të vitaminës D.

Trupat tanë prodhojnë vitaminë D pasi lëkura është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit. Por në mënyrë ideale, fëmija juaj nuk do të ekspozohet në diell fare në gjashtë muajt e parë, kështu që ai nuk do të marrë mjaftueshëm vitaminë D nga dielli – edhe nëse jetoni në një vend relativisht me diell, siç është Florida.

Lëkura e foshnjave shumë të reja është tepër e hollë dhe delikate, dhe çdo minutë e ekspozimit në diell kontribuon në rrezikun e kancerit të lëkurës dhe rrudhave më vonë gjatë jetës – edhe nëse lëkura nuk digjet. Kremi kundër diellit ndihmon në mbajtjen e foshnjave të sigurta në diell, por gjithashtu bllokon rrezet që i mundësojnë trupit prodhimin e vitaminës D.

Vitamina B12

Vitamina B12 është kritike për zhvillimin e sistemit nervor dhe për të parandaluar aneminë. Kjo vitaminë gjendet natyrshëm tek peshku, mishi, shpezët, vezët, qumështi dhe produktet e qumështit. Nëse jeni duke ushqyer me gji dhe nuk hani shumë proteinë shtazore, është e rëndësishme të keni një burim të rregullt dhe të besueshëm të vitaminës B12 – qoftë nga një suplement apo ushqime të fortifikuara – në mënyrë që dieta e foshnjës tuaj të përmbajë gjithashtu adekuat sasitë e vitaminës.

DHA, një omega-3 e rëndësishme

DHA, një acid yndyror omega-3 i rëndësishëm për zhvillimin e trurit dhe syve të foshnjave, shfaqet në qumështin tuaj të gjirit në proporcion me sasinë e DHA dhe acideve yndyrore thelbësore në dietën tuaj.

Shtesat DHA zakonisht nuk rekomandohen për foshnjat, por nënat që ushqejnë me gji që nuk konsumojnë një burim dietik të DHA – vegjetarianë dhe veganë, në veçanti – mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë marrjen e një suplementi. Vegjetarianët dhe veganët dhe foshnjat e tyre është zbuluar se kanë nivele më të ulëta të gjakut në DHA sesa ata që hanë mish.

Bridget Swinney, M.S., R. 

Bridget Swinney, M.S., R.D., është një ekspert i mirë-vlerësuar i ushqimit i specializuar në ushqimin para lindjes, ushqimin e fëmijëve dhe çështjet e ngrënies familjare.

Vazhdo më shumë

Tipografi.info, është medie e pavarur që synon avancimin e lirisë se shprehjes, pa ia cenuar të drejtat askujt! Tipografi.info përmes raportimi të tij do të kujdeset që të promovojë vlerat dhe institucionet demokratike dhe të avancoje të drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinë, Kosovë. Kontakt: [email protected] | 044 000 E krijuar nga DBC me shumë 2021