fbpx
Lidhu me Ne!

Kuriozitete

7 kuriozitete nga bota

Publikuar

  1. Si e ka marrë emrin Ngushtica e Gjibraltarit?  Ndër astronomët më të njohur ishte Gjilbër Al Tarik. Udhëtimi i tij në mbarë botën la gjurmë të mëdha në fushën e astronomisë. Në nder të tij, ngushtica që ndan Evropën dhe Afrikën mori emrin e tij NGUSHTICA E GJIBRALTARIT.
  2. Alfabeti më i gjatë në botë është ai kinez, i cili numëron 72 shkronja dhe gjithësej 105 simbole. Ndërsa ai më i shkurtër është alfabeti kamboxhian, gjithsej 7 shkronja.
  3. Shkencëtari dhe fizikanti i famshëm Albert Anjshtajn nuk kishte folur deri në moshën 9 vjecare. Mësuesi i tij kishte thënë: Nuk do të pritet asgjë prej tij. Sot ky gjeni është babai i fizikës.
  4. Njihet si ndër popujt më të vjetër në botë, po aq edhe përvujtëria e tij është e madhe. Izraeli në vitin 1948 shpalli pavarësinë e tij. Jo shumë larg pavarësisë së tij, ky shtet arriti të krijojë në mënyrë artificiale reshjet atmosferike (Borën dhe Shiun).
  5. Kangurët për herë të parë u paraqitën në kontinentin e Autralisë. Në fillim u quajt Kanguru, që në gjuhën e vjetër australiane i bie si kafshë kërcimtare. Sot, kemi kangurë në vende të ndryshme të botës.
  6. Akademia e parë në botë ishte ajo e Platonit. Nxënës i tij ishte Aristoteli, i cili më vonë u bë mësues dhe shkencëtar. Platoni e themeloi Akademinë në vitin 387 p.e.s. Në hyrje të kësaj Akademie shkruhet: “Askush mos të hyjë në Akademi, nëse nuk di gjeometri”.
  7. Kurora është simbol i vendeve me sistem monarkik në botë, që mbahet nga mbretëresha dhe që mbartet brez pas brezi në këto vende. Kurora për herë të parë u mbart nga mbretëresha e parë në Egjipt NEFERTITI, gruaja e faraonit Akhenaton. Po ashtu, ky çift njihet edhe për ndërtimin e tempullit të parë monotheist në botë, me emrin AL-AMARNA.

Vazhdo më shumë