fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

6 problemet kryesore që shumica e foshnjave do t’i kalojnë

Publikuar

Asnjë prind nuk pushon lehtë kur foshnja e tyre është e sëmurë. Sidoqoftë, sëmundje të caktuara janë aq të zakonshme gjatë vitit të parë saqë janë pothuajse rutinë.

Fëmija juaj ka shumë të ngjarë të përjetojë një ose më shumë nga gjashtë problemet e mëposhtme gjatë vitit të tij të parë të jetës. Për fat të mirë, ka gjëra që mund të bëni për të lehtësuar shqetësimin e foshnjës tuaj dhe për të trajtuar disa nga simptomat.

  1. Kapsllëku

Kapsllëku është shumë i zakonshëm, duke prekur rreth 30 përqind të fëmijëve në një fazë. Kur bëhet fjalë për lëvizjet e zorrëve të një foshnje, nuk ka orar. Foshnja juaj mund të kalojë një jashtëqitje pas çdo ushqimi, ose ajo mund të presë një ditë ose më shumë.

Modeli i saj individual varet nga ajo që ha dhe pi, sa aktive është dhe sa shpejt e tret ushqimin e saj dhe më pas heq qafe mbeturinat. Me praktikë, do të jeni në gjendje të përshtateni me modelet unike të foshnjës tuaj.

Nëse shqetësoheni se fëmija juaj mund të jetë kaps, ka disa të dhëna. Një e dhënë është lëvizja më pak e zakonshme e zorrëve sesa norma e saj, veçanërisht nëse ajo nuk ka pasur jashtëqitje tre ose më shumë ditë dhe është padyshim e pakëndshme.

Dhe nëse ka jashtëqitje të forta dhe të thata, të cilat vështirë se mund t’i kalojnë – pa marrë parasysh sa shpesh – ajo mund të jetë kaps.

Nëse vëreni jashtëqitje shumë të lëngshme në pelenën e fëmijës suaj, mos supozoni se është diarre – në të vërtetë mund të jetë dëshmi e kapsllëkut. Jashtëqitjet e lëngshme mund të kalojnë bllokimin në zorrën e poshtme dhe të mbështjellin pelenën e fëmijës suaj.

  1. Kollitjet dhe ftohjet

Është pothuajse e sigurt që fëmija juaj do të ftohet gjatë vitit të tij të parë. Ka qindra viruse që shkaktojnë ftohje, dhe fëmija juaj nuk mund t’i luftojë ato aq lehtë sa ju sepse sistemi i tij imunitar është ende në zhvillim. Për më tepër, foshnjat eksplorojnë gjithçka me duart dhe gojën e tyre, duke u dhënë viruseve shkaktarë të ftohjes mundësi të mjaftueshme për të hyrë në sistemin e foshnjës tuaj. Ftohjet janë veçanërisht të zakonshme në vjeshtë dhe dimër, kur foshnjat kalojnë më shumë kohë brenda – një mjedis në të cilin viruset mund të përhapen më lehtë nga personi në person.

Mesatarja e të rriturve që përjetojnë ftohje  gjatë një viti është nga dy deri në katër, kurse fëmijët mesatarisht gjashtë deri në dhjetë herë gjatë vitit.

Të kuptosh nëse fëmija juaj po lufton me ftohjen e zakonshme, një alergji apo një sëmundje më serioze mund të jetë e ndërlikuar. Shenjat dalluese të një ftohjeje përfshijnë një hundë të lëngshme (me mukus të pastër ose të verdhë në të gjelbër), teshtitje dhe ndoshta një kollë ose ethe.

  1. Skuqja e pelenave

Skuqja e pelenave është një fakt i jetës së foshnjave. Pothuajse të gjitha foshnjat në pelena marrin skuqje të pelenave në një fazë. Interesante, në vendet ku nuk përdoren pelenat, skuqja e pelenave është pothuajse e panjohur. Sidoqoftë, këtu në botën e zhvilluar, rreth 1 në 4 foshnje zhvillojnë skuqje të pelenës vetëm në katër javët e para.

Një skuqje pelene nuk është një shenjë që ju jeni një prind neglizhent, megjithëse sigurisht që mund të ndihet kështu kur shihni lëkurën e butë të foshnjës tuaj të skuqur, të vrazhdë dhe të lënduar. Megjithëse një foshnjë e lënë në një pelenë të ndotur për një kohë të gjatë ka më shumë të ngjarë të zhvillojë skuqje të pelenës, çdo fëmijë me lëkurë të ndjeshme mund të marrë një skuqje të lëkurës, edhe nëse prindërit e saj janë ndërrues të zellshëm të pelenave.

Edhe pelenat më thithëse në treg nuk tërheqin të gjithë urinën e foshnjës tuaj nga lëkura delikate e foshnjës. Urina e përzier me bakteret në jashtëqitje prishet dhe formon amoniak, i cili mund të jetë shumë i ashpër.

Futja e ushqimeve të reja të ngurta, të cilat mund të ndryshojnë përbërjen e jashtëqitjes ose frekuencës së jashtëqitjes, gjithashtu mund të shkaktojë skuqje të pelenave.

  1. Diarre

Një gjë në lidhje me diarrenë: Do ta kuptoni kur ta shihni. Ndryshe nga jashtëqitja e lirë e rastësishme, diarreja ka tendencë të jetë më e shpeshtë, më e lirshme dhe më e holluar me ujë. Ndonjëherë ka edhe një erë të keqe. Një periudhë me diarre mund të zgjasë për disa ditë dhe shpesh shoqërohet me dhimbje ngërçesh.

Diarreja akute është e zakonshme tek fëmijët. 1 deri në 6 fëmijë vizitohen nga mjeku i tyre çdo vit. Shumica e rasteve tek foshnjat janë rezultat i një infeksioni bakterial ose viral.

Diarreja e shkaktuar nga një infeksion viral mund të shoqërohet me të vjella, dhimbje barku, ethe, të dridhura dhe dhembje.

Një infeksion i baktereve mund të shoqërohet nga ngërçe, gjak në jashtëqitje, ethe dhe ndoshta të vjella. Ndonjëherë alergjitë ushqimore ose një reagim ndaj një ilaçi antibiotik shkakton diarre. Lëngu i tepërt është gjithashtu një shkak i zakonshëm. Akademia Amerikane e Pediatrisë nuk rekomandon lëng frutash para 1 viti, dhe sasi të kufizuara pas kësaj.

  1. Infeksionet e veshit

Fëmijët marrin më shumë infeksione në vesh (otiti akut media, ose AOM) se çdo sëmundje tjetër e diagnostikuar përveç ftohjes së zakonshme. 80 deri në 90 për qind e të gjithë fëmijëve marrin infeksionet e veshit para moshës 3 vjeçare, dhe disa fëmijë të pafat e marrin këtë infeksion shumë më shpesh. Pse?

Së pari, fëmija juaj është i predispozuar fizikisht ndaj infeksioneve të veshit. Hapësira e vogël prapa çdo daulle e veshit lidhet me pjesën e pasme të fytit nga një kanal i vogël i quajtur tubi Eustachian. Çdo gjë që ndërhyn në funksionimin e tubit Eustachian ose bllokon kullimin normal nga veshi i mesëm, siç ndodh zakonisht me ftohjet apo edhe alergjitë, mund të rrisë rrezikun e infeksionit.

Foshnjat kanë tendencë të marrin infeksione në vesh më shumë sesa fëmijët e vegjël dhe parashkollorët, sepse tubat e Eustachian janë mjaft të sheshtë tek një fëmijë. Ndërsa koka e foshnjës rritet, tubi anon dhe këndi më i pjerrët e bën më të lehtë ajrosjen e veshit të mesëm. Infeksionet e veshit janë gjithashtu më të mundshme kur fëmija juaj është i ekspozuar ndaj pirjes së duhanit, nëse ai ndjek kopshtin ditor, ose nëse e ushqeni me shishe ndërsa është shtrirë. Përdorimi i zgjatur i biberonit gjithashtu duket se rrit rrezikun e AOM.

6. Të vjella

Të vjellat janë zakonisht më të fuqishme dhe më të mëdha sesa kur foshnja juaj thjesht po rikthen tepricën e vaktit të saj të fundit. Nëse foshnja juaj duket e dëshpëruar kur kjo po ndodh, ajo ndoshta ka të vjella.

Nëse nuk është e vazhdueshme, të vjellat janë rrallë të rrezikshme dhe kanë shumë shkaqe të ndryshme të mundshme. Mund të jetë një shenjë e sëmundjes (të tilla si gastroenteriti viral, një infeksion i traktit urinar, një infeksion i veshit, ose diçka më serioze) ose i problemeve me të ushqyerit ose thjesht të ushqyerit shumë. Shkaqe të tjerë të mundshme përfshijnë një alergji, marrjen e diçkaje helmuese, apo edhe thjesht kollitje ose shumë të qara.

Nuk është gjithmonë e lehtë të përcaktohet saktësisht shkaku i të vjellave, prandaj është më mirë të kërkoni edhe simptoma të tjera. Një infeksion viral që shkakton të vjella zakonisht sjell diarre ose ethe. Të vjella të lidhura me ushqimin ndodhin menjëherë pas ngrënies.

Radio Tipografi

Hapësir reklamuese

Facebook