fbpx
Lidhu me Ne!

Kuriozitete

16 fakte interesante që nuk i dini për vende të ndryshme të botës

Publikuar

Më poshtë do të gjeni një listë me kuriozitete  nga vende të ndryshme të botës të dilat janë mjaft interesante.

Franca

Franca mban titullin e mbulimit të plotë 12 zonave kohore. Në të njëjtën kohë zona të ndryshme shënojnë orë të ndryshme.

Maldive

Me gjithë këto bisedime rreth ngrohjes globale dhe rritjes së nivelit të detit, banorët e Maldiveve kanë arsye për t’u frikësuar. Me një lartësi mesatare rreth 1.8 metra mbi nivelin e detit, shteti i tyre është më i ulëti në tokë.

Nauru

Mbi 95 për qind e popullsisë mbipeshë, ishulli i Naurusit është vendi më i shëndoshë në botë. Epidemia e obezitetit të këtij vendi kryesisht i atribuohet importimit të ushqimit të shpejtë perëndimor që përkoi me rritjen e standardit të jetesës në shekullin e 20-të.

Guam

Për shkak se Guam nuk ka rërë natyrore, por korale njerëzit e këtij ishulli e shtruan asfaltin me përzierjen e koraleve tokësore dhe naftës në vend të importimit të rërës nga jashtë.

Ishujt Falkland

Vetëm 3,000 njerëz kanë mesatarisht gjysmë milion dele që do të thotë mesatarisht 350 dele për person. Ndaj dhe ky vend njihet për eksportin e madh të leshit.

Egjipt

Kjo është në varësi të përkufizimit që ju i jepni një shteti Sovran por nëse do të bazoheshit në marrjen e pavarësisë për herë të parë, atëherë është Egjipti ai vend i cili e arriti i pari këtë gjë bazuar në formimin e dinastisë së parë në vitin 3100 para erës sonë.

Kanada

Kanadaja ka mbi 3 milionë liqene dhe 60 për qind e të gjithë liqeneve në botë ndodhen brenda kufijve të saj.

Arabia Saudite

Toka pa lumenj. Tingëllon pak e çuditshme apo jo? Për një vend aq të madh sa Arabia Saudite duhet të ketë të paktën një lloj uji që rrjedh. Por në fakt nuk ka, shumica e ujit të tyre vjen nga shkripëzimi ose rezervuarët nëntokësorë.

Nigeria

Në përgjithësi vendi më i ri në botë përcaktohet duke llogaritur pjesën e popullsisë që është më e vogël se 15. Tashmë është Nigeria që e mban vendin e parë me 49 për qind të  popullsisë së saj që nuk kanë arritur ende pubertetin.

India

Njihet si vendi më i ndryshëm në botë Në pothuajse çdo kategori, si  kulturore, ekonomike, klimatike, racore, gjuhësore, etnike dhe fetare, India është  vendi më i ndryshëm në botë.

Malta

Pas disa kohësh të vështira ekonomike të shoqëruara me një rritje të numrit të lindjeve Malta përjetoi një emigrim të popullsisë dhe tashmë mund të themi se ka më shumë banorë maltezë jashtë vendit se sa brenda tij.

Papua, Guinea e Re

Ndonëse gjuha angleze është gjuha zyrtare, vetëm 1-2% e popullsisë e flasin atë në të vërtetë. Si shteti më i larmishëm gjuhësor në botë, në Papua Guinea e Re fliten mbi 820 gjuhë ose 12% e totalit të botës.

Kanada

Me 50 për qind të saj të arsimuar në nivelin post sekondar, Kanadaja ka lehtësisht popullatën më të arsimuar në botë. Pasohet nga Izraeli me 45 për qind dhe Japonia me 44 për qind.

SHBA

Kur bëhet fjalë për burgosjen e popullsisë së saj Shtetet e Bashkuara janë udhëheqësi i pa kontestuar në botë. Me plot 2.2 milion njerëz prapa hekurave.

Afghanistan

Prodhuesi i 95 për qind të opiumit botëror, as 10 vite pushtim nga forcat amerikane nuk kanë mundur ta ngadalësojnë industrinë.

Ukraina

Me një rënie të popullsisë me 8 për qind në vit, ndërmjet viteve 2050 Ukraina pritet të humbasë 30 për qind të popullsisë së saj./tg/

Vazhdo më shumë