fbpx
Lidhu me Ne!

Beba Ime

12 këshilla që nuk duhet t’ua japim prindërve nëse ua duam të mirën

Ne do të ju kujtojmë për 12 këshilla të bezdisshme që shumë prindër marrin. Ne jemi të sigurt që keni diçka për të shtuar në këtë listë.

Publikuar

Fqinjët, familja dhe miqtë janë të gatshëm të ndajnë bujarisht përvojën dhe idetë e tyre “të paçmueshme” se si duhet të sillen foshnja, nëna dhe babai dhe si të organizojnë jetën e tyre.

Në të njëjtën kohë, shumica prej tyre thjesht nuk marrin parasysh faktin që metoda që ka funksionuar me një fëmijë mund të jenë plotësisht të pazbatueshme me një tjetër.

Ne do të ju kujtojmë për 12 këshilla të bezdisshme që shumë prindër marrin. Ne jemi të sigurt që keni diçka për të shtuar në këtë listë.

“Pushoni ndërsa fëmija fle”

Ka fëmijë me të cilët është e lehtë dhe e thjeshtë të bësh të gjitha punët e shtëpisë: kudo që t’i vendosësh me një lodër ose një libër do t’i gjesh edhe pas një ore, por fëmijët e tjerë të vegjël janë të gatshëm të ulërasin më fort se sa sirena e anijes nëse nëna e tyre e largon vëmendjen edhe për një sekondë. Prindërit e fëmijëve të “kategorisë” së dytë shpesh e kanë më të lehtë të sakrifikojnë kohën e pushimit, sesa të gatuajnë dhe pastrojnë me një foshnjë në krahë. Por kjo nuk do të thotë se ata nuk janë të lodhur dhe nuk meritojnë mbështetje.

“Nënat që ushqejnë me gji duhet të hanë më shumë në mënyrë që qumështi i tyre të ketë më shumë yndyrë”

Shumë të afërm të moshuar me qëllime të mira këshillojnë nënat që ushqejnë fëmijën të ushqehen më shumë për ta bërë qumështin e gjirit më të trashë dhe më pas ankohen se gratë nuk i ngjajnë Gisele Bündchen. Gjithçka që bëjmë duhet të jetë në moderim. Ju nuk duhet të hani për dy nëse nuk ju pëlqen, përndryshe nuk do ta njihni veten në pasqyrë pas një viti.

“Mësojeni fëmijën tuaj të ndajë gjëra me të tjerët, përndryshe, ai/ajo do të bëhet egoist”

Të rriturit shpesh kërkojnë që fëmijët të ndajnë lodrat me bashkëmoshatarët, pa menduar se kjo është duke shkelur kufijtë e tyre. Për çfarëdo arsye, nënat, baballarët dhe gjyshet nuk duhet të shpejtojnë t’i japin sendet e tyre me vlerë personit të parë që takojnë vetëm për të mos u quajtur egoistë. Nëse objekti i përket fëmijës dhe nuk doni ta ndani, është e drejta juaj.

“Mjaft u bëtë dembele ndërsa jeni në pushim të lindjes. Keni plot kohë – merrni një diplomë tjetër! ”

Shumë njerëz që nuk kanë pasur mundësi të marrin lejen e lindjes mendojnë se nënat e reja kanë shumë kohë të lirë dhe nuk dinë ta përdorin atë. Në fakt, me gjithë ato net pa gjumë, me fëmijën duke qarë dhe me dhimbje barku, nuk ka gjithmonë disa minuta për të pirë një filxhan çaji e qetë.

Është për të ardhur keq që njerëzit që japin këshilla për vetë-zhvillim gjatë lejes së lindjes zakonisht duan të ndihmojnë vetëm me fjalë, por për të ndihmuar në lehtësimin e përgjegjësive të nënës – nuk është më puna e tyre.

“Një djalë duhet të rritet si zotëri. Duhet t’u lirojë vendin vajzave”

Pothuajse nga momenti i lindjes së një fëmije, shoqëria ju dikton prindërve të fëmijëve që duhet të edukojnë zotërinjtë e ardhshëm: ato nuk duhen qajnë dhe nuk duhet t’u zënë vendin vajzave.

Ndoshta këto “kërkesa” nuk kanë funksionuar sepse vetë burrat rriten duke mos i ndjekur ato. Por jo: djemtë indoktrinohen me një gjë dhe burrat rriten duke u sjellë shumë më ndryshe. Edhe janë ata që përkrahin “edukimin e meshkujve” më shumë se kushdo tjetër.

“Ju duhet të keni një fëmijë të dytë në mënyrë që fëmija i parë të kënaqet dhe luajë me të”

Shumë të huaj duket se dinë saktësisht se çfarë është më e mira për prindërit e rinj. Është e qartë për miqtë dhe fqinjët kur është momenti i saktë për të “bërë të dytin”, që nëna dhe babai “duhet të kenë një djalë apo vajzë tjetër”, dhe kur një fëmijë që nuk ka vëmendje të mjaftueshme do të shpëtojë pasi të shohë një vëlla apo motër foshnjë. Sigurisht, pak njerëz nxiten për të ndjekur këto këshilla, por ato janë shumë të bezdisshme.

“Mos e mëso gjithmonë në krahë”

Foshnjat nuk ulërijnë me dëshpërim në grazhdet e tyre që nënat e tyre t’i marrin sepse përpiqen të manipulojnë të rriturit. Kjo sjellje është mënyra e vetme që ata të komunikojnë nevojat e tyre me botën dhe të kërkojnë ndihmë.

Injorimi i foshnjës tuaj në këtë pikë vetëm në mënyrë që ai “të mos mësohet në krahët tuaj” është një strategji shumë e çuditshme, por një që shumë njerëz ndjekin.

“Fëmija nuk duhet t’i bëje naze ushqimit”

Nëse keni provuar ndonjëherë një pure brokoli, ndoshta e dini që jo të gjithë të rriturit do të guxonin ta hanin, megjithatë, shumë fëmijë të vegjël praktikisht e hanë atë. Shijet e ushqimit të fëmijëve dhe prindërve të tyre mund të mos përputhen, dhe kjo është normale. Pra, nuk ka asgjë të keqe që një fëmijë të refuzojë të hajë drithërat që nuk i pëlqen, sepse as të rriturit nuk i durojnë dot disa gatime.

“Vishi një pallto! Hiqja kapelën! “

Të gjithë kanë një përceptim të ndryshëm se si është “i nxehti” dhe “i ftohti”. Në 15 ° C, disa kanë veshur pallto, të tjerët bluza dhe të gjitha janë komod. Askush nuk u komenton të rriturve për faktin se ata nuk janë të veshur për motin. Por është gjithmonë “e mirëpritur” të informosh prindin se ai nuk e di mirë se çfarë i duhet djalit të tij dhe se ai nuk e ka veshur atë siç duhet.

“Foshnja duhet të flejë në shtrat të vet”

Shumë njerëz këshillojnë prindërit e rinj që të mos e mësojnë foshnjën të flejë me ta, por ta vendosin në shtrat të vet që nga lindja. Disa njerëz e shohin atë shumë të rehatshme, dhe kjo është e mrekullueshme. Është më e lehtë për nënat të mos ngrihen 5 ose 7 herë në natë për ta ushqyer dhe qetësuar foshnjën, por ta shtrijnë pranë tyre. Dhe as nuk ka asgjë të keqe. Gjëja kryesore është komoditeti i prindërve dhe një gjumë i qetë për të gjithë familjen.

“Është më mirë të blini veshje me përmasa të mëdha në mënyrë që ato të zgjasin më gjatë”

Blerja e veshjeve “të mëdha” zakonisht është një strategji e mirë duke marrë parasysh sa shpejt rriten fëmijët. Por kjo nuk vlen për gjërat sezonale, të cilat këtë vit mund të jenë sinqerisht shumë të mëdha, dhe vitin tjetër, për ta thënë butë, të vogla. Të gjithë prindërit duan që fëmija i tyre të jetë i qetë. Kështu që është më mirë të mos e impononi filozofinë tuaj nënave dhe baballarëve për të zgjedhur rrobat, edhe nëse arsyet janë të mira.

“Ju duhet të bëni më shumë gjëra me fëmijën: në moshën e tij, ai tashmë duhet të shkojë vetë në tualet, (merruni biberonin, citoni Shekspirin …)”

Krahasimi i fëmijës me dikë, madje edhe me prindërit e tij në të njëjtën moshë, është një detyrë mosmirënjohëse. Çdo foshnjë zhvillohet me ritmin e tij dhe të saj, dhe sigurisht nuk duhet të zotërojë asnjë aftësi deri në një datë “të caktuar”. Shkuarja në banjë vetëm ose heqja e biberonit nuk e ka bërë askënd gjeni, prandaj mos i detyroni dhe mërzitni nënat dhe baballarët me ato komente të kota.

Vazhdo më shumë