fbpx
Lidhu me Ne!

Lajme

ššžšÆšžš«š¢šš š§šššš® š¦š›š¢ šŸ’šŸŽ š¦š¢š„š¢šØš§šžĢˆ šžš®š«šØ š©šžĢˆš« š³š›ššš­š¢š¦š¢š§ šž š¦ššš¬šššÆšž š­šžĢˆ šššš¤šØš¬ š¬šžĢˆ š‘š¢š§š š£ššš„š„š£šžš¬ š„š¤šØš§šØš¦š¢š¤šž

Mjetet nĆ« fjalĆ« ndahen nё katĆ«r kategori tĆ« Pakos, pĆ«rkatĆ«sisht Masa 1 – MbĆ«shtetja e PunĆ«simit, Masa 2 ā€“ Ringjallja e EkonomisĆ« dhe Prodhimit, Masa 3 ā€“ MbĆ«shtetja e Familjes dhe Masa 4 ā€“ Mbёshtetja pёr Publiken.

Publikuar

mƫ

Ministri i Financave, Punёs dhe Transfereve Hekuran Murati sot nё Mbledhjen e 31-tё tё Qeverisё ka propozuar ndarjen e 40.13 milionĆ« euro pĆ«r implementimin e masave nga Pakoja e Ringjalljes Ekonomike. Mjetet nĆ« fjalĆ« ndahen nё katĆ«r kategori tĆ« Pakos, pĆ«rkatĆ«sisht Masa 1 – MbĆ«shtetja e PunĆ«simit, Masa 2 ā€“ Ringjallja e EkonomisĆ« dhe Prodhimit, Masa 3 ā€“ MbĆ«shtetja e Familjes dhe Masa 4 ā€“ Mbёshtetja pёr Publiken.

PĆ«rmes MasĆ«s 1 – MbĆ«shtetja e Punёsimit, Ministria e Financave, PunĆ«s dhe Transfereve synon krijimin e vendeve tĆ« reja tĆ« punĆ«s, duke mbĆ«shtetur nĆ« mĆ«nyrĆ« tĆ« drejtpĆ«rdrejtĆ« punĆ«kĆ«rkuesit. Nё zbatim tё kĆ«saj mase janĆ« ndarё mjete nё vlerё prej 15 milionё euro pĆ«r MasĆ«n 1.1 ā€“ Rikthimi nĆ« punĆ« i atyre qĆ« kanĆ« humbur vendin e punĆ«s gjatĆ« pandemisĆ«, MasĆ«n 1.2 ā€“ MbĆ«shtetja pĆ«r tĆ« punĆ«suarit e formalizuar, dhe MasĆ«n 1.3 ā€“ MbĆ«shtetja e punĆ«simit tĆ« grave. Pandemia ka nxjerrĆ« nĆ« pah rĆ«ndĆ«sinĆ« e punĆ«s sĆ« deklaruar dhe pagesĆ«s sĆ« rregulltĆ« tĆ« kontributeve pensionale, si dhe nĆ«n-pĆ«rfaqĆ«simin e grave nĆ« tregun e punĆ«s. Andaj, duke synuar ndёrtimin e njё ekonomie tё qĆ«ndrueshme dhe gjithёpёrfshirёse, zbatimi i kĆ«tyre masave do tё ketё njё rёndёsi kyƧe nё formalizim dhe rritje ekonomike.

Vlen tё theksohet se afati i aplikimit pĆ«r MasĆ«n 1.1, 1.2 dhe 1.3 bёhet nё mёnyrё elektronike pĆ«rmes platformĆ«s EDI tё ATK-sё dhe do tĆ« jetĆ« i hapur deri mĆ« 15 Tetor 2021.

Mё tutje, nё zbatim tё MasĆ«s 2.1 ā€“ Subvencionimi i kredive investive, Qeveria ndau 10.43 milionё euro pĆ«r subvencionimin e kredive investuese tĆ« bizneseve prodhuese e pĆ«rpunuese. Kjo masĆ« ka pĆ«r synim rritjen e investimeve tĆ« reja nĆ« zgjerimin e kapaciteteve tĆ« bizneseve, e cila rrjedhimisht ndikon edhe nĆ« rritjen e punĆ«simit dhe eksportit. Gjithashtu, duhet cekur se kĆ«to mjete janĆ« siguruar nga emetimi i ā€œBonove tĆ« DiasporĆ«sā€, instrument financimi ky qĆ« ka pasur pĆ«r qĆ«llim kanalizimin e kapitalit tĆ« diasporĆ«s drejt investimeve pĆ«r ndĆ«rtimin dhe zhvillimin e ekonomisĆ« sĆ« vendit.

Pёrmes masёs 3 ā€“ Mbёshtetja e Familjes, Ministria e Financave, PunĆ«s dhe Transfereve synon krijimin e njĆ« shoqĆ«rie tĆ« barabartĆ« dhe ngritjen e mirĆ«qenies sĆ« qytetarĆ«ve nĆ« vendin tonĆ«. Pёr kёtё arsye, nё zbatim tё kёsaj mase janё ndarё mjete financiare nĆ« shumĆ«n prej 12 milionĆ« euro pĆ«r Masёn 3.1 ā€“ MbĆ«shtetja pĆ«r familjet qĆ« kanĆ« humbur familjarin, Masёn 3.4 ā€“ KuponĆ« ushqimi pĆ«r familjet nĆ« nevojĆ«, dhe Masёn 3.5 ā€“ Pagesa pĆ«r lehonat dhe shtesat pĆ«r fĆ«mijĆ«. PĆ«rgjithĆ«sisht, Masa 3 paraqet njĆ« hap jetik nĆ« pĆ«rpjektjet tona pĆ«r zbutjen e varferisĆ«, si dhe ndihmĆ«n ndaj familjeve qĆ« kanĆ« humbur mĆ« tĆ« dashurit nĆ« luftĆ«n me virusin COVID-19.

Sё fundi, nё zbatim tё masёs 4.1 u ndanё 2.7 milionĆ« euro si mbĆ«shtetetje e stafit mjekĆ«sor nĆ« sektorin publik me pagĆ« shtesĆ« prej 10% tĆ« pagĆ«s sĆ« rregulltё bruto, jo mĆ« pak se 60 euro, pĆ«r muajt gusht, shtator dhe tetor tĆ« vitit 2021. Zbatimi i kёsaj mase ёshtё tejet i rёndёsishёm nё vazhdёn e luftimit tё pandemisё, veƧanёrisht tani kur vendi ёshtё nё fazёn e vaksinimit masiv.

Deri mĆ« tani, MFPT ka marrĆ« vendime pĆ«r operacionalizim dhe ndarjen e mjeteve financiare pĆ«r njĆ« sĆ«rĆ« masash nga Pakoja e Ringjalljes Ekonomike, tё cilat nё mёnyrё tё drejtpёrdrejtё reflektojnё objektivat e Qeverisё sё Republikёs sё Kosovёs dhe Planit Qeverisёs 2021-2025. SĆ« shpejti, MFPT do tĆ« vazhdojĆ« me shpalojen e kritereve pĆ«r operacionalizimin e masave tĆ« tjera tĆ« Pakos.

Vazhdo mƫ shumƫ

Tipografi.info, ƫshtƫ medie e pavarur qƫ synon avancimin e lirisƫ se shprehjes, pa ia cenuar tƫ drejtat askujt! Tipografi.info pƫrmes raportimi tƫ tij do tƫ kujdeset qƫ tƫ promovojƫ vlerat dhe institucionet demokratike dhe tƫ avancoje tƫ drejtat e njeriut. Portali tipografi.info, menaxhohet nga "AP+" sh.p.k., rr. Xheladin Hana, Prishtinƫ, Kosovƫ. Kontakt: info@tipografi.info | 044 000 E krijuar nga DBC me shumƫ 2021